Acties voor sociale rechtvaardigheid

De herstart van de acties voor sociale rechtvaardigheid kwam deze zomer slechts moeizaam op gang. Het is aan de politie te danken dat daar vorige week vrijdag verandering in kwam.

Dienders sleurden Daphni Leef met harde hand naar de arrestantenwagen. De jonge vrouw is een van de leiders van de beweging voor een sociale rechtvaardige maatschappij. Inspecteurs van de gemeente waren het oneens met haar poging om opnieuw tentjes te plaatsen op de luxueuze Rotschildboulevard in de stad Tel Aviv.

De protestacties begonnen een jaar geleden. Toen verschenen in de centra van grote steden tentenkampen.  Studenten en anderen uit gezinnen met doorsnee inkomens waren niet meer in staat de huren te betalen. Aan het einde van de zomer verdwenen de tenten weer.

De tentbewoners konden rekenen op de steun van de rest van de bevolking. Aan de grote protestmanifestaties deden tienduizenden mee. Natuurlijk, er werd wel eens een klap uitgewisseld, maar de protestbeweging bleef praktisch geweldloos. En dat was haar kracht.

De regering zag geen kans de sociaal-economische misstanden langer te negeren. Ze stelde het Trajtenberg Comité in. Dit stelde hervormingen voor, die door de ministers werden goedgekeurd. Ze moeten op termijn leiden tot lagere prijzen voor huizen en levensmiddelen. Vandaag is van die prijsverlagingen nog vrijwel niets te merken. Voor de leiders van de beweging is er voldoende reden actie te blijven voeren.

Zaterdagavond gingen duizenden betogers de straat op. Ze waren woedend over de manier waarop de politie de dag ervoor de protesten had afgekapt. Ze sloegen de ramen van banken in en blokkeerden wegen. De tijd dat Tel Aviv het toneel was van vreedzame protesten, was ten einde.

De dosis tolerantie bij de politie bleek geslonken. Ze riep al voordat de protesten begonnen enkele leiders op het matje om te informeren naar de plannen deze zomer. Zaterdagavond gebruikten sommigen agenten te veel geweld, zoals op filmpjes op internet is te zien. Maar iedereen begrijpt ook dat de politie geen andere keus had dan de orde te handhaven.

De beweging staat nu op een kruispunt. Als het niet lukt zal de acties geweldloos te houden, zullen deze snel aan steun verliezen. De eerste tekenen van supportverlies zijn al te zien op de Hebreeuwse sociale media.

Als de beweging doodbloedt, is dat goed nieuws voor het kleine groepje magnaten dat de grote industrieën en banken bezit en zich steeds verder verrijkt aan de bevolking. Ook de regering krijgt dan weer meer bewegingsvrijheid. Minister Yuval Steinitz van Financiën loopt al met plannen rond de belastingen in 2013 op te schroeven.

Dit artikel verscheen ook in de rubriek Israël Ingezoomd in het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close