Een synagogevloer met een afbeelding van een vrouw

Archeologen hebben in Huqoq in Galilea een monumentale synagoge gevonden. Het gebouw dateert waarschijnlijk uit de vierde eeuw en valt op door een prachtig mozaïek met een afbeelding van een vrouw en een Bijbels tafereel met Simson.

Huqoq bevindt zich 5 kilometer ten oosten van Kapernaüm en 4,5 kilometer ten noorden van Magdala (Migdal), waar Maria van Magdala vandaan kwam. Dit joodse dorpje lag dus in het gebied waar Jezus woonde. De ruïnes beslaan een oppervlakte van 2,5 hectare.

De archeologen Jodi Magness van de Universiteit van Noord Carolina (Chapel Hill) en David Amit en Shua Kisilevitz van de Israëlische Oudheidkundige Dienst van Israël geven leiding aan de opgravingen. Studenten van diverse universiteiten nemen deel aan het werk.

See caption.
Jodi Magness, David Amit, en Shua Kisilevitz, de directeuren van de opgravingen in Huqoq.  Foto’s: Jim Haberman, met dank aan Oudheidkundige Dienst van Israël.

Vloer

Het tweede seizoen van de opgravingen is nu afgerond. Daarbij kwam een prachtige mozaïeken vloer van een synagoge aan het licht. Het mozaïek van kleine gekleurde steentjes heeft een hoge kwaliteit.

De vloer laat Simson zien, die fakkels aan de staarten van vossen bond. Het verhaal is te lezen in Richteren 15.

Op een ander mozaïek zijn twee gezichten van vrouwen te zien. Daartussen staat een Hebreeuwse tekst die beloningen in het vooruitzicht stelt voor wie goede daden verrichten.

Belangwekkend

“De ontdekking is belangwekkend omdat slechts een klein aantal synagogen uit de oudheid Bijbelse scènes tonen”, zegt Magness.

Slechts twee andere synagogen uit de oudheid laten taferelen van Simson zien. Een ervan bevindt zich slechts een paar kilometer afstand van Huqoq.

See caption
Het mozaïek van Huqoq met vrouwengezicht en afbeeldingen. Foto: Jim Haberman.

Handelsroute

Huqoq bevond zich in de buurt van een bron en een handelsroute. Het land rondom het dorp was vruchtbaar en werd volgens rabbijnen voor de verbouw van mosterdplanten gebruikt.

Magness zegt dat joden aan het einde van de Romeinse periode veel synagogen bouwden. De kunstenaars hadden er geen moeite mee mensen af te beelden. Joden accepteerden dat destijds blijkbaar.

In Kapenaüm en Magadala zijn eveneens synagogen gevonden. Die van Magdala dateert uit de eerste eeuw voor Christus.

De vierde of vijfde eeuwse synagoge in Kapenaüm is bij christelijke pelgrims erg in trek. Deze bevindt zich mogelijk op de ruïnes van een synagoge die door Jezus werd bezocht.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close