De freiers zijn het zat

Activisten in een protesttent bij het Arlosoroff treinstation in Tel Aviv eisen dat iedereen dienstplicht vervult. Foto: © Alfred Muller.
Activisten in een protesttent bij het Arlosoroff treinstation in Tel Aviv eisen dat iedereen dienstplicht vervult. Foto: © Alfred Muller.

Een van de bekendste Jiddische woorden in het Hebreeuws is ”freier”. Bijna elke dag hoor ik dit woord. Op de radio, op straat, of in een gesprek.

De term laat zich moeilijk in het Nederlands vertalen. Een freier is iemand die te vroeg zijn belastingen betaalt, die zonder er wat van te zeggen bij de bank een bullebak voor zijn beurt laat gaan, die een te korte middagpauze neemt of die zonder tegen te stribbelen doet wat de politieman zegt.

Freiers zijn geen slechte mensen. Het zijn de sukkels die te goed zijn voor deze wereld of over zich heen laten lopen.

Niemand wil een freier zijn. En wie door stommiteit of onoplettendheid er toch een is geworden, dient daar zo snel mogelijk weer een einde aan te maken.

Zo denken ook de freiers in het ”freierkamp” erover. Dit kamp in Tel Aviv vormt de spil van de protestbeweging van Israëliërs die doen wat ze moeten doen: de dienstplicht vervullen. En omdat ze geen freiers willen zijn, eisen ze dat iedereen de dienstplicht vervult.

De zogeheten Talwet biedt haredim (ultraorthodoxen) de kans om onder de militaire dienst uit te komen. Ook de Arabische burgers van Israël hoeven niet te dienen. Het hooggerechtshof zei dat de Talwet op 1 augustus dient af te lopen.

Dat ultraorthodoxen en Arabieren vrijstelling krijgen is de dienstplichtigen al lang een doorn in het oog. De politiek heeft besloten er wat aan te doen. Toen de Kadimapartij van Shaul Mofaz toetrad tot de regering, eiste Mofaz wetgeving om de last eerlijk te verdelen. Yisrael Beiteinu, de partij van Avigdor Liberman, staat erop dat Arabieren ook dienen.

Woensdag publiceerde Yohanan Plesner van Kadima zijn rapport, dat is bedoeld om de haredim te rekruteren. Als Netanyahu dit niet aanneemt, stapt Kadima op. Accepteert Netanyahu het voorstel, dan worden zijn orthodoxe regeringspartijen woedend. De komende dagen zal er koortsachtig worden overlegd om een compromis te vinden.

Het is te begrijpen dat de freiers willen dat de lasten beter worden verdeeld. Maar wat Yisrael Beiteinu wil, is te hoog gegrepen. Israëlische Arabieren, die zich ook Palestijnse burgers van Israël noemen, ondervinden te veel achterstelling om dit te kunnen eisen.

Veel beter is het de vervangende dienst in de Arabische sector op vrijwillige basis aan te moedigen. Elk jaar zijn er meer jongeren die daartoe bereid zijn. Zij ontvangen dan dezelfde vergoedingen als Joodse Israëliërs die in militaire dienst gaan of vervangende dienst doen.

(De rubriek ‘Israël Ingezoomd’ verschijnt elke vrijdag in het Reformatorisch Dagblad. Commentaar over Israël, de Palestijnen en het Midden-Oosten uit Israël zelf).

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close