Positie Netanyahu niet vanzelfsprekend meer

”Een grote Likud: een stabiele regering”. Verkiezingsleus bij de laatste verkiezingen in 2009. Foto Alfred Muller

Opiniepeilingen duiden erop dat de positie van Netanyahu als premier onbetwist is. Als er verkiezingen zouden worden gehouden, zou zijn Likudpartij opnieuw de meeste stemmen trekken. Omdat de president in de regel de leider van de winnende partij de opdracht geeft om een nieuwe regeringscoalitie te vormen, is Netanyahu bij eventuele nieuwe verkiezingen wellicht opnieuw aan zet.

In eerste instantie lijkt er inderdaad reden tot tevredenheid over het beleid van Netanyahu. De economische crisis is in Israël minder hard aangekomen dan in andere landen. Israëliërs die in eigen land in de bus stappen, hoeven niet meer bang te zijn te worden opgeblazen.

Van het conflict met de Palestijnen merken de mensen niets meer. De Palestijnen bevinden zich op de Westoever en in de Gazastrook en hebben speciale vergunningen nodig om Israël te mogen bezoeken. Israëliërs gaan massaal op vakantie en winkelcentra en restaurants zijn vol. Voor mensen met een bovengemiddeld inkomen is het leven in jaren niet zo prettig geweest.

Maar schijn bedriegt. Er bestaat gerede kans dat de protestbeweging voor sociaal recht een serieus probleem gaat vormen. De regering heeft op grond van de aanbevelingen van het Trajtenbergcomité weliswaar verbeteringen in het vooruitzicht gesteld, maar velen merken daar niets of nauwelijks iets van. Het Trajtenbergcomité werd vorig jaar ingesteld om onderzoek te doen naar sociaaleconomische hervormingen, om de sociale onrust in Israël te beteugelen.

Dit jaar zijn er harde confrontaties geweest tussen politie en demonstranten. Zaterdagavond stak de radeloze Moshe Silman zichzelf in brand. De armoede, de schrijnende kloof tussen arm en rijk, en de sanering van de sociale zekerheid zorgen voor ontevredenheid onder de samenleving.

Vredesoverleg met de Palestijnen is er niet. De mogelijkheid om een tweestatenoplossing te bereiken, is bezig te verdwijnen. De nederzettingen breiden zich steeds verder uit. Wie denkt dat de Palestijnen straks met minder dan de helft van de Westoever genoegen nemen, houdt zichzelf voor de gek. Volgens insiders kan er een nieuwe intifada uitbreken.

Deze week verliet Kadima de regeringscoalitie. Likud en Kadima werden het niet eens over een nieuwe dienstplichtwet. Vele ultraorthodoxen hoeven voorlopig dus niet in militaire dienst. Dat is een bron van ergernis voor degenen die wel die wel dienen.

Netanyahu heeft geluk dat hij geen serieuze concurrent heeft. Maar dat wil niet zeggen dat deze niet snel kan opstaan en een uitdaging kan vormen bij verkiezingen volgend jaar of eerder.

 (Dit artikel verscheen in de serie IsraëlIngezoomd . Elke week vrijdag commentaar over Israël uit Israël zelf in RD.nl)
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close