Israël heeft reden zich grote zorgen te maken

(Foto: demonstratie tegen de Iraanse leider Ahmadinejad voor het hoofdkwartier van de VN in New York. Foto: asterix611)

Al jarenlang hamert Israëls premier Benjamin Netanyahu er bij de internationale gemeenschap op dat een nucleair bewapend Iran een gevaar vormt voor Israel en andere landen. En daarin heeft hij volkomen gelijk.

Defensiedeskundigen zeggen dat de kans klein is dat Iran nucleaire wapens gaat gebruiken. Maar Israël kan het zich niet veroorloven om het risico te negeren.

Iraanse leiders zijn namelijk vervuld van een diepe haat tegen de Joodse natie. Bovendien bestaat er een apocalyptische verwachting. Het wachten is op de komst van de twaalfde imam, Muhammad ibn al-Hasan al-Mahdi. Aan zijn terugkeer op aarde moet een grote oorlog voorafgaan.

Volgens een belangrijke religieuze leider, ayatollah Mesbah Yazdi, moeten moslims hun best doen zijn komst te bespoedigen. Een goede vriend van Yazdi is de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad. Ook Ahmadinejad slaat al jarenlang op hetzelfde aambeeld. Zijn boodschap luidt dat de „zionistische entiteit” dient te verdwijnen.

Israël is een klein land dat relatief makkelijk getroffen kan worden, als het eigen Arrowafweersysteem tegen ballistische raketten niet perfect werkt. Tel Aviv, Haifa en Ashkelon kunnen worden verwoest. De wateren elektriciteitscentrales zijn kwetsbaar. Tallozen lopen het risico het leven te verliezen. Er is reden tot bezorgdheid onder de Israëliërs – evenals onder de Palestijnen, want ook zij zullen het slachtoffer worden.

Natuurlijk, bij een tegenaanval zullen er ook in Iran miljoenen slachtoffers vallen. Maar schrikt dat de ayatollahs af ? De slachtoffers zullen tot martelaren worden verklaard, die in de jihad het leven laten en rechtstreeks in het paradijs belanden.

Israël moet er rekening mee houden dat Iran bereid is de hoge prijs van zelfdestructie te betalen.

Ook als Iran de bom niet gebruikt, zullen de gevolgen groot zijn. Immigranten zullen zich nog een keer goed bedenken voordat zij zich in Israël vestigen. Israëliërs zullen proberen een tweede paspoort te bemachtigen, als ze dat al niet hebben. Arabische landen zullen eveneens gaan werken aan de productie van de kernwapens. De kans dat deze vroeg of laat gebruikt gaan worden tegen Israël, het Westen of in het Midden-Oosten zelf in de strijd tussen soennieten en sjiieten, neemt dan aanzienlijk toe.

Gelukkig staat Israël niet alleen. De sancties die de internationale gemeenschap Iran heeft opgelegd, zullen mogelijk tot een ommekeer leiden.

Er zijn tekenen dat er grote ontevredenheid bestaat onder de Iraniërs. En als de sancties over ruim een halfjaar niet blijken te werken, moet de internationale gemeenschap onder leiding van de VS denken aan andere maatregelen.

(Israël Ingezoomd: elke week commentaar op Israël, Palestina en het Midden-oosten vanuit Israël.) 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close