De Besor

Kikkers kwaken tussen het riet, maar dat is dan ook het enige geluid in dit afgelegen gebied. De oevers zijn in de nawinter en ht vroege voorjaar bedekt met gele chrysanten en rode anemonen. De ooievaars zijn met honderden neergestreken. Trekvogels op weg van Afrika naar Europa of terug rusten hier.

De Besor ontspringt ten zuidwesten van Sede Boker in de Negev en stroomt bij de Gazastrook in zee. Langs een gedeelte van de rivier is een onverharde weg aangelegd. Deze meandert naast de Besor 18 kilometer lang door het landschap van de Westelijke Negev.

De tocht begint op de plek waar een 80 meter lange touwbrug over het riet en het grauwgrijze water is gespannen, die is aangelegd door Keren Kayemet Le Yisrael. Bij elke stap op de brug slingert deze een beetje heen en weer.

Tels

De Besor is belangrijk geweest in de geschiedenis. De tels (archeologische heuvels) vormen het bewijs dat hier zesduizend jaar geleden al mensen woonden. Het leven werd mogelijk gemaakt door het water in de Besor. In de Eerste Wereldoorlog nog waren de bronnen hier belangrijk voor de Britten, die vanuit Gaza in de richting van Beersheva trokken om de Turken het land uit te drijven.

In de winter wordt de stroom gevoed door de regen, maar in de rest van het jaar is het water alleen uit de bronnen afkomstig. Wie het Besor gebied aan het einde van de winter of begin van de lente bezoekt kan rekenen op de mooiste natuur. In de zomer is het snoeiheet in dit gebied van Israël, maar er blijft altijd water in het riviertje aanwezig.

ALMU20050411_N20050228
De Besor kronkelt door de Negev. Foto: Alfred Muller

Wie de rivier ziet kan zich makkelijk voorstellen dat dit een gebied geweest moet zijn waar mensen konden rusten. Velen nemen dan ook aan dat dit de rivier was waar koning David tweehonderd soldaten die te uitgeput waren om de strijd tegen een bende van de Amalekieten voort te zetten, toestemming gaf uit te rusten.

Amalekieten

De Amalekieten hadden een rooftocht gehouden in de Negev, en daarbij de vrouwen buitgemaakt. David trok tegen hen ten strijde en hij behaalde de overwinning. De vrouwen, inclusief zijn twee eigen echtgenotes, bevrijdde hij.

In het verhaal wordt ook Siklag genoemd. Deze plaats behoorde aan de stam Simeon en viel later in handen van de Filistijnen. De koning van Gat, Achis, gaf Siklag aan David. Het is archeologen niet gelukt vast te stellen waar Siklag lag.

De route langs de Besor eindigt (of begint als men van de andere kant komt) in het 354 hectare grote Eshkol Nationaal Park met grasvelden, picknickgebieden en een zwembad. Het Britse leger plaatste pompen in betonnen gebouwen bij de bron om paarden water te kunnen laten drinken en om koelwater te hebben voor locomotieven. In het park is op een heuvel ook nog het overblijfsel van en kerk uit de Byzantijnse tijd (324-640) te zien.

ALMU20050411_N20050236
Rond de beek Besor.

Bijbehorende Bijbeltekst:

Bij het dal van de Besor gekomen hielden de achterblijvers halt, tweehonderd man die te uitgeput waren om het dal over te steken. 1 Samuël 30:9 (NBV)

Beeld © Alfred Muller 

Dit artikel verscheen ook in Israël Aktueel in de serie over Bijbelse geografie en archeologie. 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close