De visie van Yitzhak Rabin

Ik herinner me dat moment nog goed. Op de warme najaarsavond van 4 november 1995 werd de uitzending onderbroken. Er was geschoten op een vredesrally in Tel Aviv. Doelwit: de premier.

Even later stond het land te schudden. Premier Yitzhak Rabin was aan zijn verwondingen overleden. Hij was het slachtoffer geworden van een laffe moord gepleegd door een extremist die tegen het vredesproces was.

Yitzhak Rabin kwam in juli 1992 aan de macht. Zijn voorganger, Yitzhak Shamir, geloofde dat het conflict tussen Israël en de Palestijnen een uitputtingsoorlog was. Op een bepaald moment zou Israël bij de Palestijnen een oplossing door kunnen drijven.

Realistisch

Rabin was realistisch. Hij begreep dat aan een oplossing een prijs verbonden was. Hij was bereid tot een territoriaal compromis. Zijn Arbeiderspartij, die voortkwam uit de hoofdstroom van het zionisme, heeft de Groot Israël gedachte nooit gesteund en was bereid tot een Israëlische terugtrekking uit ten minste een deel van de in juni 1967 bezette gebieden. Rabin zag in dat het van vitaal belang was voor het voortbestaan van Israël zich van de Palestijnen los te maken.

In die tijd verkeerde de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO in problemen. PLO-leider Yasser Arafat had zich namelijk in de Golfoorlog van 1991 achter de Iraakse dictator Saddam Hussein geschaard. De Arabische landen trokken donaties terug. Ondertussen werden de islamitische groepen zoals Hamas steeds sterker. Rabin wierp de PLO een reddingsboei toe door hen na overleg zelfbestuur te bieden.

Helaas verliep het daarna niet zoals gehoopt. Nadat het leger zich teruggetrokken had uit grote Palestijnse steden, kregen de Israëli’s kregen te kampen met zware terreuraanslagen. Palestijnen waren er teleurgesteld over dat Israël zich niet sneller terugtrok uit de Westoever en de Gazastrook.

Slotakkoord

Na de moord op Rabin volgden er periodes van onderhandelingen over een slotakkoord. De partijen werden het niet eens over de status van Jeruzalem, de afbakening van grenzen en het vluchtelingenprobleem. Israël weigert de komst van Palestijnse vluchtelingen te accepteren, omdat het een Joodse staat wil blijven.

Vandaag zit het vredesproces muurvast. Knessetvoorzitter Reuven Rivlin van de Likud zei zondag op de Rabin-herdenking dat het idee van scheiding van de Israëlische en Palestijnse naties mislukt is.

Is er dan niets meer over van het gedachtegoed van Rabin? Gelukkig wezen andere Knessetsprekers Rivlins uitspraak af. De eenstaatoplossing is namelijk helemaal geen oplossing. Het zou alleen maar betekenen dat het conflict voortduurt. Van een ervaren politicus als Rivlin zou men toch hopen dat hij zou waarschuwen voor het gevaar als Israël de visie van Rabin miskent.

Foto: In Tel Aviv op de plek waar Yitzhak Rabin werd neergeschoten. © Alfred Muller.

2 gedachten over “De visie van Yitzhak Rabin

  1. likoednederland 5 nov 2012 — 12:35

    Rabin zei ook dat als de terugtrekking tot meer geweld zou leiden, het Israelische leger het gebied weer zou overnemen. Ook voor Rabin was het daarmee een experiment, of de Palestijnen de verantwoordelijkheid van zelfbestuur zouden aankunnen en werkelijk afstand nemen van het conflict.

    Dat mislukte dus vrijwel meteeen, zowel Hamas als Fatah – onder leiding van Arafat die de akkoorden getekend had – voerden het geweld juist op.

  2. Dit hele artikel toont zelf duidelijk aan hoe fout Rabin’s visie was. Alleen al: “Rabin wierp de PLO een reddingsboei toe…” Hoe dwaas. Vervolgens: “de Israëli’s kregen te kampen met zware terreuraanslagen.” Hoe is het mogelijk dat er nog mensen zijn die denken dat de schijnvrede die de PA wil, tot twee in vrede levende staten kan leiden? Ja, dat kan alleen via een irreëel links denken.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close