Winnaar noch verliezer

Iron Dome in actie bij Operatie Wolkkolom. Foto: Wikipedia.
Iron Dome in actie bij Operatie Wolkkolom. Foto: Wikipedia.

Niemand kan de overwinning claimen, na de acht dagen lange gevechtsronde tussen Israël en Hamas, die woensdagavond met een staakt-het-vuren werd beëindigd.

Dat weerhield politieke leiders aan beide zijden er niet van de balans op te maken van wat ze hebben bereikt. Maar in feite was er winnaar noch verliezer.

Wat Hamas en andere radicaalislamitische organisaties hebben bereikt, is dat ze getoond hebben de grote steden in Zuid-Israël, de steden in de streek Gush Dan, de regio Tel Aviv en Jeruzalem en omgeving te kunnen beschieten. Ook lieten ze zien dat ze konden blijven schieten – zelfs nadat het staakt-het-vuren was ingegaan. Maar ze zijn er niet in geslaagd grote aantallen slachtoffers in Israël te veroorzaken en zichzelf te beschermen tegen Israëlische aanvallen.

Wat Israël heeft bereikt, is dat het Hamas duidelijk heeft gemaakt dat het over een superieur inlichtingenapparaat beschikt waarmee het wapendepots en leiders kan treffen, en dat het eigen steden kan beschermen met het afweersysteem Iron Dome. Maar het is Israël niet gelukt met geweld een einde te maken aan de beschietingen met raketten en mortieren.

Premier Benjamin Netanyahu zat klem tussen de verwachtingen van het publiek –vooral in Zuid-Israël– om voor eens en altijd een eind te maken aan de plaag van beschietingen met mortieren en raketten, en de realiteit. Die realiteit is dat een luchtoperatie haar grenzen heeft. Gelukkig heeft de premier zich door radicaal-rechtse figuren in de politiek niet laten verleiden tot een landoorlog, die alleen maar slachtoffers opgeleverd zou hebben.

Maar dat wil niet zeggen dat de Operatie Wolkkolom voor niets is geweest. Al was er geen duidelijke overwinnaar en geen duidelijke verliezer, Israël was in deze gevechtsronde duidelijk de sterke partij. De hoop in Israël is dat er een lange periode van rust volgt. Mogelijk zit de schrik er bij Hamas nu zo in dat het voor lange tijd afziet van beschietingen.

Als er inderdaad zo’n tijd aanbreekt, kunnen Israël en Hamas, met Egyptische bemiddeling, praten over de eisen van de Palestijnen in de Gazastrook. Een verlichting van de blokkade bijvoorbeeld kan het leven voor velen gemakkelijker maken.

Toch moet Israël er rekening mee houden dat Hamas opnieuw zal pogen zijn wapenarsenaal uit te breiden, vooral met raketten met een reikwijdte van ruim 70 kilometer – goed voor het bereiken van steden als Jeruzalem en Tel Aviv. Israël moet dus verder gaan met de ontwikkeling van het Iron Dome en andere raketafweersystemen. De realiteit gebiedt namelijk te zeggen dat de kans groot is dat er vroeg of laat opnieuw een conflict uitbreekt, zwaarder dan de laatste strijd.

2 gedachten over “Winnaar noch verliezer

  1. Ik herinner mij ooit eens ergens gelezen of gehoord te hebben dat oorlog alleen maar verliezers kent en geen winnaars. Iedere kogel (of in dit geval raket) veroorzaakt haat. Het is een vicieuze cirkel waaruit de slachtoffers niet bevrijd kunnen worden totdat vergeving een rol gaat spelen.

    Haat speelt een dominante rol in het MO conflict. Hoeveel slachtoffers gaat dit nog opleveren?

  2. likoednederland 25 nov 2012 — 15:30

    Hamas heeft al gezegd dat het gaat herbewapenen. Oorlog heeft nog altijd prioriteit boven het zorgen voor de eigen burgers.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close