De nieuwe politicus Lapid

Yair Lapid. Foto: The Israel Project.
Yair Lapid. Foto: The Israel Project.

De grote verrassing van de Israëlische verkiezingen dinsdag was de opkomst van de partij Yesh Atid van ex-journalist Yair Lapid. Hij heeft zijn bekendheid en populariteit te danken aan jarenlange televisieshows en de ideeën die hij tijdens de verkiezingscampagne heeft geuit.

De in 1963 geboren Lapid is de zoon van de vroegere politicus Tommy Lapid, die bekend werd om zijn weinig succesvolle strijd tegen de macht van de religieuzen. Yair Lapid begon zijn carrière als journalist bij een legerblad en vervolgens werkte hij bij diverse Israëlische dagbladen. In 1994 begon hij met zijn talkshows, die in de loop van de jaren door verschillende tv-kanalen werden uitgezonden. Hij schreef thrillers en een tv-drama en acteerde zelf ook. Een jaar geleden stapte hij over naar de politiek.

Het politieke programma van Yesh Atid is niet ideologisch, maar pragmatisch. De partij wil de middenklasse en de kleine zakenlieden helpen. De ultraorthodoxen en de Arabieren moeten in militaire of civiele dienst. De huizenprijs gaat naar beneden doordat er flink bij wordt gebouwd. Het niveau van het onderwijs –dat is afgenomen in vergelijking met het buitenland– dient te worden opgeschroefd. Leerkrachten moeten meer gaan verdienen en kinderen moeten gelijke kansen krijgen.

Ook het politieke systeem gaat volgens Yesh Atid op de schop door de kiesdrempel te verhogen, het moeilijker te maken om een regering af te zetten en de leider van de grootste partij per definitie premier te laten worden.

Het is onduidelijk waar het geld voor al die maatregelen vandaan moet komen. De eerste taak van de nieuwe regering is het opstellen van een begroting en daarbij moet ze bijna 3 miljard euro bezuinigen.

Het zwijgen over de Palestijnse kwestie leverde Yesh Atid stemmen op. Wat een partij hier ook over zegt, er zijn altijd mensen die het ermee oneens zijn. Maar de partij is wel voor een hervatting van het vredesoverleg met de Palestijnen en de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël.

Lapid is in de ogen van sommigen een charismatische persoonlijkheid. Nu krijgt hij te doen met de harde werkelijkheid. Hij mag de honderdduizenden die op hem gestemd hebben niet teleurstellen. Doet hij dat wel, dan maakt zijn Yesh Atid kans de zoveelste middenpartij te worden die met een harde smak op de grond neer komt en uit elkaar spat.