Chef luchtmacht Israël waarschuwt voor verrassingsoorlog

JERUZALEM – De commandant van de Israëlische luchtmacht, generaal Amir Eshel, heeft gisteren gewaarschuwd dat er elk moment een oorlog uit kan breken aan de noordgrens van zijn land.

Eshel zei dat de situatie in Syrië snel verandert. Als dat land ineenstort kan het grote arsenaal van het Syrische leger zich snel verspreiden en tegen Israël gericht worden.

Bij een conflict met Syrië zal de Israëlische luchtmacht zijn volle capaciteiten aan moeten wenden. “Als Syrië morgen in elkaar stort – en ik zeg niet dat dat zal gebeuren – kunnen we onszelf er heel snel en in grote aantallen bij betrokken vinden”, zei Eshel volgens de online krant The Times of Israel.

De commandant wees er ook op dat het Syrische regime van president Bashar Assad overgegaan is tot de aankoop van geavanceerd Russisch luchtafweergeschut. Daartoe behoort het S-300 grond-lucht raketsysteem.

Het S-300 radar- en raketsysteem is in staat om vijandelijke vliegtuigen op een afstand van 200 kilometer uit de lucht te schieten. Dat betekent dat ook het Libanese luchtruim voor Israëlische piloten een risicovolle zone kan worden. Het zal echter nog geruime tijd duren voordat het Syrische leger de S-300 platforms kan bedienen, aldus militaire deskundigen.

Ook de chef-staf van het leger, generaal Benny Gantz, is ongerust over de toestand in Syrië. Dinsdag waarschuwde hij dat Syrië “de consequenties zal dragen” als dat land zijn aanvallen op het Israëlische leger op de Golan hoogte opvoert. Zijn waarschuwing kwam nadat een Syrische legerpositie het vuur opende op een jeep, die licht zou zijn beschadigd. Het leger zou vervolgens de Syrische stelling hebben vernietigd met een Tamuz-raket.

De Syrische aanval kwam in respons op aanvallen die volgens de internationale media de Israëlische luchtmacht uitvoerde op Syrisch grondgebied. Het doel daarvan was te voorkomen dat Syrisch bondgenoot Hezbollah in Libanon in het bezit zou komen van geavanceerde wapens, die een bedreiging kunnen vormen voor Israël.

Het Home Front Commando in Israël – de afdeling van het leger die zich bezighoudt met de bescherming van de burgers – zal volgende week een grootscheepse oefening houden. Het doel daarvan is het volk en reddingsdiensten voor te bereiden op een aanval met zowel conventionele als niet-conventionele wapens.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close