Iran naar meer sophisticated vijandschap

Iran-deskundige dr. Eldad Pardo van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller
Iran-deskundige dr. Eldad Pardo van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller

JERUZALEM – De nieuwe president van Iran, Hassan Rohani, zal het beleid tegenover Israël niet wezenlijk veranderen.

Dat verwacht de Iran-deskundige dr. Eldad Pardo van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. “De obsessie met de vernietiging van Israël maakt deel uit van het regime en is zeer wijd verbreid.”

Het verschil is echter wel dat de aftredende president Mahmoud Ahmadinejad de hele tijd over sprak de vernietiging van het zionisme en dat hij activiteiten ontplooide die te maken hadden met Holocaustontkenning. “Andere kandidaten hadden daar kritiek op. Er zal nu een meer sophisticated vijandschap ontstaan.”

Pardo zegt dat wat de Israëlische regering betreft, “veiligheid en vrede” van belang zijn.

De gewone bevolking in Iran is niet zo erg geïnteresseerd in Israël. Pardo weet dan ook niet in hoeverre het geroep om de dood van Amerika en Israel in de moskeeën een uitwerking hebben op de bevolking. Maar Iran wil zeker de enige macht in het Midden-Oosten worden.

Als Iran doorgaat met het nucleaire project, zullen Israël en andere landen een beslissing nemen of ze ermee willen leven.

De wetenschapper zegt dat er “filosofische en ideologische veranderingen” nodig zijn om terug te keren tot de goede relaties tussen Iran en Israël, zoals die in de tijd van de sjah bestonden. “Om dat te bereiken moet Iran terugkeren tot de familie van naties en niet langer willen proberen om de wereld te redden en te besturen.”

(Een vrijwel identiek artikel verscheen eind vorige week ook in RD.nl) 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close