Poetin helpt Assad de oorlog voort te zetten

Demonstratie in Homs tegen bewind Assad. Foto: Wiki Commons.
Demonstratie in Homs tegen bewind Assad. Foto: Wiki Commons.

De G8-top, een conferentie van leiders van de acht belangrijke economieën, in de Noord-Ierse stad Enniskillen deze week stond bol van de spanning. Reden was onder meer dat de Russische president Vladimir Poetin anders denkt over de toekomst van de Syrische president Bashar al-Assad en zijn regime dan de andere G8-landen.

In Syrië begonnen twee jaar geleden de gevechten tussen het leger van president Assad en de rebellen. Iran, Hezbollah en Rusland steunen Assad, een aantal soennitische landen de opstandelingen. Een paar maanden geleden leek het er nog op dat de val van de Syrische dictator nabij was, momenteel keert het tij. Dat is vooral aan Rusland te danken.

Waar de G8-leiders het over eens waren, is dat vredesbesprekingen in Genève een einde moeten maken aan de burgeroorlog. Maar over het tijdstip bleven ze vaag.

Tijd rekken

Volgens een in The New York Times geciteerde westerse diplomaat probeert Poetin mogelijk tijd te rekken. De komende maanden zullen Assads strijders meer gebieden van opstandelingen hebben gezuiverd.

Poetin gelooft dat president Assad nog te redden is. Voor hem is diens bewind waardevol. De Russische marine maakt namelijk gebruik van de Syrische havens Latakia en Tarsus. Rusland wil zijn belangen in het Middellandse Zeegebied beschermen.

Israël wenst zich zo veel mogelijk afzijdig te houden. Maar door de Russische wapenleveranties aan Syrië brengt Poetin Israëls veiligheid potentieel in gevaar.

Waar Israëlische leiders vooral wakker van liggen, is de voorgenomen verkoop van S-300afweerraketten aan Syrië. De S-300 heeft namelijk een reikwijdte van 200 kilometer.

De vrees is dat dit geavanceerde wapensysteem in handen valt van Hezbollahstrijders of van een andere fanatieke moslimgroep die zich geroepen voelt de jihad tegen de Joodse natie te voeren. Als deze in het bezit komen van de S-300 kunnen ze zelfs vliegtuigen treffen die op weg zijn naar de internationale luchthaven Ben Gurion bij Tel Aviv.

Mislukt

De Israëlische premier Netanyahu probeerde op 14 mei in de badplaats Sotsji aan de Zwarte Zee Poetin ervan te overtuigen de S-300 niet te leveren. Dat is dus mislukt. Hoewel de relaties tussen Rusland en Israël goed zijn, laat Poetin zijn strategische belangen in Syrië zwaarder wegen.

Maar het is niet de gewoonte van Israëlische leiders met de armen over elkaar te zitten. Als Rusland de S-300 aan Syrië levert, zijn er minstens enkele maanden nodig om de teams te trainen die straks op de knop moeten drukken. In deze periode kan het Israëlische veiligheidskabinet de beslissing nemen om gevechtsvliegtuigen in noordoostelijke richting te sturen.

Door Poetins steun aan Assad kan de burgeroorlog in Syrië nog lang doorgaan. Het aantal dodelijke slachtoffers zal mogelijk oplopen tot ver boven de 100.000, en de kans dat andere landen –waaronder Israël– bij de strijd betrokken worden, neemt met de dag toe.

(Elke week in het Reformatorisch Dagblad: Israël Ingezoomd. Beschouwing over Israël en Midden-Oosten vanuit Israël zelf.)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close