Nederlandse vrijwilligers knappen Jeruzalemse wijk op

JERUZALEM – Christenen voor Israël zendt deze zomer Nederlandse vrijwilligers naar Jeruzalem om de wijk Kiryat HaYovel op te knappen. De buurt werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd en veel van de bewoners zijn arm.

Deze week heeft een groep van zeven Nederlanders onder meer in een trappenhuis van een flatgebouw de leuningen zwart geverfd en de muren wit en lichtroze geschilderd. Sommigen deden ook nog andere klussen. Ze knipten bijvoorbeeld de haren van bewoners of hingen kastjes op. De Nederlanders benadrukken dat ze het werk doen „uit liefde voor Israël.”

„Het mooie is dat je met de mensen zelf spreekt”, zegt Otto Woudwijk, een van de zeven Nederlanders die zich de afgelopen week hebben ingezet. Dat vindt ook pabo-studente Johanna Nicolai . „De vorige keer toen ik in Israël was, was ik alleen maar op vakantie”, zegt ze, terwijl ze in de ene hand een verfkwast vasthoudt en in de andere hand de verfpot. „Nu leer ik de cultuur kennen. We hebben bijvoorbeeld gesprekken met een rabbijn gevoerd.”

Ook de Israëliër Avi Lanpner verft mee. Hij vertelt dat hij ervoor zorgt dat de vrijwilligers te eten en te drinken krijgen en dat hij zorgt voor de materialen die ze nodig hebben. „Ze werken van 9.00 tot 16.00 uur. Maar ze hoeven om 16.00 uur niet op te houden. Soms willen ze doorwerken. De een heeft meer energie dan de ander.”

ALMU20130725_3296.jpg

Een orthodoxe bewoner loopt met een fles cola in zijn hand door het trappenhuis. Zijn taak is de Nederlanders van frisdrank te voorzien. Dat is hard nodig bij maximumtemperaturen van 
29 graden. „De helft van de bewoners hier is arm”, vertelt hij. „Het is voor hen moeilijk om het gebouw te onderhouden. Maar iedereen is bereid mee te werken om een betere sfeer te creëren.”

De Nederlanders logeren in een gasthuis in de buurt, waar ook een zwembad aan verbonden is. De groep, die twee weken blijft, werkt van maandag tot en met donderdag. Elke week komt er een andere groep en in totaal doen er zo’n vijftig mensen mee.

Hulp kan deze wijk goed gebruiken, zegt Omer Shafrir, die psychotherapie studeerde en nu projectmanager is bij de wijkraad van Kiryat HaYovel. Hij noemt de Nederlanders die een deel van de vakantie opofferen om te helpen met het renoveren, „geweldige mensen.”

almu20130725_3280.jpg

Het werk van de Nederlanders maakt deel uit van een groot opknapproject, waarbij ook de bewoners een rol vervullen. Het project wordt gesponsord door diverse organisaties, waaronder de Weinberg Foundation.

De wijk werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gebouwd voor nieuwe immigranten uit Noord-Afrika. Vandaag de dag wonen er ook veel gepensioneerden, alleenstaande moeders, immigranten, ultraorthodoxen en studenten.

Als het gaat om de entree, het trappenhuis of de tuin rondom de gebouwen subsidieert de wijkraad de kosten voor 75 procent. De andere 25 procent moeten de bewoners zelf betalen. „Het belangrijkste is dat de mensen een beter gevoel over hun woon­omgeving krijgen “, zegt Shafrir.

Foto boven: Johanna (l) en Janneke (r) Nicolai verven het trappenhuis van een flat in Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close