Val van Morsi gunstig voor Israël

De Egyptische [resident Anwar Sadat (l.), de Amerikaanse president Jimmy Carter (m.) en de Israëlische premier Mebachem Begin (r.) schudden elkaar de hand na het tekenen van het vredesakkoord op 26 maart 1979. Foto: Tal Shabtai, GPO
De Egyptische [resident Anwar Sadat (l.), de Amerikaanse president Jimmy Carter (m.) en de Israëlische premier Mebachem Begin (r.) schudden elkaar de hand na het tekenen van het vredesakkoord op 26 maart 1979. Foto: Tal Shabtai, GPO
Veel mensen houden ervan om cynisch te doen als het gaat over Israëls pogingen om vrede te bereiken. Ze zijn ervan overtuigd dat het nooit wat wordt tussen Israël en de Arabische wereld.

Een feit is echter dat het vredesverdrag dat Israël en Egypte 34 jaar geleden hebben gesloten, heeft standgehouden. Het akkoord overleefde hevige politieke turbulentie in Egypte en wijdverbreid antisemitisme in dat land. Al waren de relaties soms ijskoud, tussen beide landen is geen oorlog meer uitgebroken.

Het vredesverdrag heeft ook het regime van Mohammed Morsi overleefd. Hij noemde in 2010 de ‘bezetters’ „afstammelingen van apen en varkens.” Hij noemde de poging van Israël en de Palestijnen om een tweestatenoplossing te bereiken „een illusie.” Graag zou de moslimbroederschap het vredesverdrag met Israël opzeggen of wijzigen. Gelukkig wijkt de praktijk af van de ideologie. Ook de moslimbroeders wilden Amerika’s financiële hulp niet op het spel zetten.

Wapenstilstand

Het enige positieve van Morsi was dat hij in november vorig jaar Israël en Hamas hielp een wapenstilstand te bereiken. Israël was Operatie Wolkkolom begonnen om een einde te maken aan de raketbeschietingen. Tijdens deze campagne riep Morsi de Egyptische ambassadeur in Israël terug. Sindsdien is deze niet teruggekeerd. De Israëlische ambassadeur echter bleef op zijn post in Caïro, behalve in de weekeinden en in roerige tijden.

Voor Israël is het een positieve ontwikkeling dat Morsi aan de kant is gezet en dat het leger de macht heeft overgenomen. De samenwerking tussen Israël en het Egyptische leger was namelijk wel goed. Het leger heeft zijn eigen belangen, die niet gelijk zijn aan die van de radicale moslims, zoals we de afgelopen dagen duidelijker dan ooit hebben gezien.

Positief ook voor Israël is dat het Egyptische leger een campagne is begonnen tegen gewapende jihadstrijders in de Sinaï. Zij bestaan uit lokale bedoeïenen, militanten uit andere landen en Palestijnen die de Gazastrook zijn ontvlucht. Israël heeft het Egyptische leger toestemming gegeven om zijn troepen in de Sinaï te versterken, ondanks een bepaling in de vredesovereenkomst die de Egyptische troepen in dat gebied beperkt. De grens tussen Israël en Egypte is op het ogenblik de meest problematische voor Israël. Af en toe wordt Israël vanuit de Sinaï aangevallen.

Steunpilaar verloren

Eveneens voordelig voor Israël  is dat Hamas met de val van Morsi een belangrijke steunpilaar heeft verloren. Door nauwe banden aan te knopen met de moslimbroeders, stootte Hamas Iran, Hezbollah en het Syrische regime voor het hoofd. Deze radicale beweging, die Israëls bestaansrecht ontkent, is momenteel haar bondgenoten kwijt.

Een burgeroorlog in Egypte zou een ongunstige ontwikkeling zijn. Daardoor kan het leger zijn controle over de Sinaï verliezen. De activiteiten van de jihadstrijders in de Sinaï zullen daardoor toenemen. Hopelijk ontstaat er in Egypte een stabiel regime dat het land zal opbouwen en de relaties met Israël zal handhaven.

(Elke week in RDnl beschouwing over  Israël vanuit Israël zelf in rubriek Israël Ingezoomd. Altijd met foto. Reacties zijn welkom.)

One Comment

Add yours →

  1. likoednederland 19 Aug 2013 — 11:01

    De val van Morsi is voor iedereen goed nieuws, met uitzondering van religieuze fanatici.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: