Israëli’s kalm, ondanks spanning

Twee jongens in de binnenstad van Jeruzalem hebben bij een ludieke actie oude gasmaskers opgezet. Foto: © Alfred Muller
Twee jongens in de binnenstad van Jeruzalem hebben bij een ludieke actie oude gasmaskers opgezet. Foto: © Alfred Muller

De stemming vorige week in Israël bestond uit een mengeling van kalmte en spanning, waarbij de kalmte duidelijk overheerste.

De aandacht van de bevolking leek vooral gericht op de opening van de scholen na de zomervakantie deze week, op de winnaar van de realityshow Big Brother op tv en vooral op de feestdagen deze week, als het Joodse Nieuwjaar begint. Eigenaars van hotels in Noord-Israël melden goede boekingen voor de komende dagen.

Toch begonnen de zenuwen bij sommigen op te spelen. Dat bleek uit de lange rijen die zich hadden gevormd bij de distributiecentra voor beschermingspaketten, waar een gasmasker in zit.

Lange rijen

Dat er zich zulke lange rijen vormden, was niet nodig. De mensen hadden namelijk ook in rustiger tijden naar de distributiepunten kunnen gaan. Velen hebben daar echter geen gebruik van gemaakt. Ze hebben gewacht tot de zoveelste crisis uitbrak. De afgelopen week was de vraag naar gasmaskers verviervoudigd.

Medewerkers van de posterijen verstrekken de maskers namens het Thuisfront Commando: de afdeling van het leger die zich bezighoudt met de bescherming van de burgers. Ze zijn gratis op vertoning van een identiteitskaart en bij inlevering van eventuele oude maskers. Wie de maskers is kwijtgeraakt, moet een klein bedrag betalen. Ook kunnen burgers de maskers tegen betaling bestellen bij de posterijen. En dan zijn er nog velen die zich nergens bezorgd over maken en helemaal geen poging doen om een masker in huis te halen.

De burgers mogen de dozen waarin de maskers verpakt zitten pas openen als de Dienst Bescherming Burgerbevolking daartoe de opdracht geeft– en dat is uiteraard nu nog niet het geval. Als het moment daar is, verkleinen de maskers de kans op verwonding bij een aanval met chemische wapens. Nu dragen ze bij aan een gevoel van veiligheid.

Diezelfde dingen gelden ook voor de maatregelen die het leger neemt om het land te beschermen. De militairen hebben de Arrow- en Patriotafweerinstallaties voor langeafstandsraketten opgesteld en de Iron Dome tegen de korteafstandsraketten.

Kans aanval klein

Politici en militaire leiders denken dat er maar een kleine kans is dat Syrië, uit reactie op een Amerikaanse aanval, Israël zal aanvallen. Maar niets is zeker. Premier Netanyahu en verschillende legerwoordvoerders hebben gezegd dat een Israëlische respons op een aanval van Syrië of van de Syrische bondgenoten –Iran of het Libanese Hezbollahleger– hard zal zijn. Deze boodschap werd via geheime kanalen doorgegeven.

Hieruit blijkt dat de verdediging niet in de eerste plaats steunt op gasmaskers of op antiraketraketten, maar op afschrikking. De vergelding die gaat komen zal mogelijk de zwaarste worden die Israël ooit heeft uitgevoerd– zeker als er chemische wapens in het spel zijn. Het doel van vergelding is Israëls vijanden in te prenten dat het niet de moeite waard om is de sterkste militaire macht in het Midden-Oosten uit te dagen.

Elke zaterdag in het Reformatorisch Dagblad: Israël Ingezoomd. Commentaar op gebeurtenissen in Israël, Palestina en het Midden-Oosten. En dat vanuit Israël zelf.

%d bloggers liken dit: