Waakzaamheid tegenover Iran blijft geboden

John Ashe (right), de voorzitter van de 68e zitting van de Algemene Vergadering begroet de Iraanse president begroet PHassan Rouhani. Secretaris-generaal  (Ban Ki-moon (centrum midden) en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif kijken toe. Foto: Verenigde Naties
John Ashe (right), de voorzitter van de 68e zitting van de Algemene Vergadering begroet de Iraanse president begroet PHassan Rouhani. Secretaris-generaal (Ban Ki-moon (centrum midden) en de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif kijken toe. Foto: Verenigde Naties

Het was allemaal glashelder met de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad. Hij ontkende de Holocaust en liet weten dat Israël geen bestaansrecht had. Uit gegevens van inlichtingendiensten bleek dat Iran voorbereidingen trof om nucleaire wapens te kunnen produceren. De grote leider Ali Hosseini Khamenei zou maar met zijn vingers hoeven te knippen, en Iran zou de bommen in elkaar kunnen zetten.

Het Iraanse nucleaire programma bezorgde de Israëlische leiders slapeloze nachten. Ze achtten de kans op een nucleaire aanval weliswaar klein, maar konden deze niet uitsluiten. Iraanse leiders zouden tot een aanval over kunnen gaan met het doel de wereldheerschappij van de islam te bevorderen, hoe bizar dat idee ook is. Iran zou met atoomwapens ook terreurgroepen bescherming kunnen bieden, zodat een effectieve bestrijding onmogelijk zou worden. Gelukkig stelde de internationale gemeenschap, onder leiding van de VS, zware sancties tegen Iran in.

Andere toon

Maar vandaag heeft Iran in Hassan Rohani een president die een totaal andere toon aanslaat. Hij zou een akkoord willen sluiten met de P5 plus 1 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraaf plus Duitsland) over het Iraanse nucleaire programma.

Het is logisch dat Rohani een vergelijk zoekt. De Iraniërs kozen hem om een einde te maken aan de strafmaatregelen die een enorme economische malaise veroorzaken.

Israël echter vreest dat Rohani de wereld zand in de ogen wil strooien. Iran zou enerzijds genoeg concessies willen doen om onder de sancties uit te komen, maar anderzijds voldoende nucleaire capaciteit willen houden om snel een kernbom te kunnen produceren. Dat kan, omdat Teheran centrifuges heeft die sneller dan oude centrifuges uranium kunnen verrijken. Bovendien heeft het de mogelijkheid plutonium te produceren in de reactor in Arak. De Islamitische Republiek heeft bijna alles op zijn plaats om door te breken als kernmacht.

Bevoegdheden

Iran is nu mogelijk bereid inspecteurs van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) meer bevoegdheden te geven. Wat zij kunnen doen, is erop toezien dat Iran niet onverwacht overgaat tot de productie van een bom. Maar als de bestaande nucleaire capaciteit van Iran blijft gehandhaafd, verandert er weinig. Het enige wat Iran straks hoeft te doen, is de inspecteurs het land uitzetten en de bom snel produceren.

Militair ingrijpen van de Verenigde Staten en andere landen is dan weliswaar mogelijk, maar de kans dat dat gebeurt, is klein. Iran heeft immers in Syrië kunnen zien dat de VS en andere westerse landen afkerig zijn van een militaire interventie in het Midden-Oosten.

Natuurlijk, er is een kans dat Iran wel écht een koersverandering wil en de nucleaire capaciteit slechts wil gebruiken voor vreedzame doeleinden. Maar om niet misleid te worden, zal de internationale gemeenschap samen met Israël uiterst waakzaam moeten blijven.

RD-correspondent Alfred Muller levert elke zaterdag in RD.nl vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël en omgeving.

One Comment

Add yours →

  1. Likoed Nederland 30 sep 2013 — 21:42

    De Iraanse president is een meester-bedrieger met het kernwapenprogramma – zegt hij zelf:

    http://likud.nl/2013/09/iraanse-president-trots-op-hoe-hij-het-westen-bedriegt/

Reacties zijn gesloten.