Jambollen en tulpenbollen bij opening Hineni keuken

Christenen voor Israël voorzitter Dick Schutte en de loco-burgemeester Meir Turgeman van Jeruzalem trakteerden op sufganiyot. Sufganiyot is de traditionele bol die Israëli's tijdens het chanoekafeest eten. V.l.n.r. Willem de Boer van de firma Food & Events, Dick Schutte, Dirk Korf van Prominent Vastgoed, Meir Turgeman en Hinenidirecteur Benjamin Philip. Foto: Alfred Muller
Christenen voor Israël voorzitter Dick Schutte en de loco-burgemeester Meir Turgeman van Jeruzalem trakteerden op soefganiot. Soefganiot zijn de traditionele bollen die Israëli’s tijdens het chanoekafeest eten. V.l.n.r. Willem de Boer van de firma Food & Events, Dick Schutte, Dirk Korf van Prominent Vastgoed, Meir Turgeman en Hinenidirecteur Benjamin Philip. Foto: Alfred Muller

JERUZALEM – Bezoekers van de organisatie Hineni in Jeruzalem kregen donderdag ”soefganiot” aangeboden van Christenen voor Israëlvoorzitter Dick Schutte en locoburgemeester Meir Turgeman van Jeruzalem ter gelegenheid van de opening van een nieuwe gaarkeuken.

Soefganiot zijn een soort Berliner bollen die gevuld met bijvoorbeeld jam of banketbakkersroom. Israëliërs nuttigen deze tijdens het chanoekafeest.

Christenen voor Israël (CvI) steunt de keuken van Hineni in plaats van de gaarkeuken van Hazon Yeshaya, die anderhalf jaar geleden werd gesloten nadat een aantal personeelsleden werd verdacht van fraude. De organisatie heeft de nieuwe keuken van Hineni mede bekostigd. Verder sponsort CvI ten minste tot eind 2014 de maaltijden.

Hinenidirecteur Benjamin Philip zei dat de keuken al 150 warme maaltijden en 300 broodjes per dag levert aan jongeren en kansarmen in Jeruzalem. Dankzij de vernieuwing kan dit aantal worden verdriedubbeld. De keuken krijgt ook hulp van de keuken van het Jaffa Instituut in Beth Shemesh.

Adviezen 

Twee Nederlanders stonden Hineni met adviezen bij. Willem de Boer (Willem de Boer Food & Events) gaf culinair advies en Dirk Korf (Prominent Vastgoed) was raadgever voor wat betreft de inrichting.

Hineni organiseert naast de voedselhulp ook sociale en educatieve activiteiten in Jeruzalem. De organisatie heeft in de afgelopen jaren slachtoffers van terreur opgevangen en kunst-, muziek-, dans- en sporttherapie aangeboden. Ook organiseerde ze een tentoonstelling over Anne Frank. Shabi Amedi, hoofd van de jeugdzorg van de stad, vertelde dat de gemeente Jeruzalem samenwerkt met de organisatie.

Tijdens de bijeenkomst in Hineni na, locoburgemeester Meir Turgeman van Jeruzalem de eerste van 40.000 tulpenbollen in ontvangst die CvI dit jaar aan de stad Jeruzalem doneert. Een team van CvI distribueerde deze week 140.000 tulpenbollen in Israël.

Volgens Henriëtte Heuvelman van CvI wordt dit jaar de zestiende tulpentour gehouden. In totaal doneerde CvI in de afgelopen jaren ruim 2 miljoen bollen.

Henriëtte Heuvelman van Christenen voor Israël (r) overhandigt tulpenbollen aan loco-burgemeester Meir Turgeman van Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller
Henriëtte Heuvelman van Christenen voor Israël (r) overhandigt tulpenbollen aan loco-burgemeester Meir Turgeman van Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller

Dit jaar geeft het team dat de tulpen speciale aandacht aan de grensgebieden. De reis waarbij de bollen worden uitgedeeld, begon bij de noordgrens en de Golanhoogte. Ook kregen gemeenschappen en instellingen in de Jordaanvallei en rondom de Gazastrook bollen. De meeste tulpen, die in februari zullen bloeien, zijn oranjekleurig, maar sommige zijn rood, geel of wit. De organisatie organiseert deze actie jaarlijks om Israëliërs te bemoedigen en vriendschap uit Nederland te betonen.

(Dit artikel verscheen ook in rd.nl). 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close