Van millenniumstudies naar Pallywood

Een Palestijn op de Westoever staat de media te woord. Foto: © Alfred Muller.
Een Palestijn op de Westoever staat de media te woord. Foto: © Alfred Muller.

Iemand vroeg mij laatst op Facebook of ik wel eens van Pallywood had gehoord. Misschien is het dom van me, maar de term kwam mij onbekend voor. Het woord is een samenstelling van “Palestinian” en “Hollywood”, aldus Wikipedia. Pro-Israël mediawaakhonden gebruiken de term om er mediamanipulatie, verdraaiing en fraude door “Palestijnen en andere Arabieren” mee aan te duiden.

Natuurlijk weet elke journalist net als elke politieagent dat mensen naast waarheden soms halve waarheden of leugens vertellen. Ze verdraaien soms gebeurtenissen of ze kunnen zich de details niet goed herinneren. Maar dat fenomeen slechts toe te schrijven aan één groep, is in strijd met de realiteit.

Apocalyptische literatuur

Wikipedia laat ook weten dat de term is uitgevonden door professor Richard Landes. Van Landes heb ik wel gehoord. De man heeft zelfs een onvergetelijke indruk op me gemaakt. Hij richtte in de jaren negentig van de vorige eeuw in Boston het Centrum voor Millennium Studies op. Het doel ervan was apocalyptische literatuur te verzamelen die destijds rijkelijk van de drukpers van christelijke uitgeverijen rolde. Hij wilde deze beschikbaar stellen voor latere generaties.

Landes was ervan overtuigd dat in het jaar 2000 de eschatologische verwachtingen een hoogtepunt zouden bereiken. Evangelische christenen zouden en masse naar Israël komen om de Terugkomst af te wachten. Dat zou niet gebeuren, de teleurstelling zou groot zijn en psychiaters, politie en veiligheidsdienst zouden de handen vol hebben aan het wangedrag dat zou volgen. Hij vond gehoor. De psychiatrische inrichting Kfar Shaul hield rekening met extra patiënten en de politie legde een groot videosysteem in de Oude Stad aan om snel op godsdienstwaanzin te kunnen reageren.

Horden christenen 

Landes voorspellingen deden het goed in de media. Niet alleen vanwege de hoge sensatiewaarde, ook omdat er zo mooi de spot kon worden gedreven met “fundamentalistische christenen”. ‘The Jerusalem Report’ wijdde er een hoofdartikel aan onder de titel “Waarschuwing! Het Millennium komt eraan.” En zelfs het doorgaans kritische dagblad Ha’Aretz tuimelde erin. “Horden christenen, inclusief duizenden extremisten, zullen Jeruzalem bezoeken in afwachting van het millennium”, voorspelde de krant. “Het resultaat kan zijn dat er gewelddaden plaatsvinden en pogingen de heilige plaatsen te ontwijden, vooral als de verwachting van de tweede komst in duigen valt.”

Natuurlijk was dat allemaal onzin. Israëli’s die echt deskundig waren op het gebied van het christendom – en dat zijn er weinigen – zeiden dat zijn voorspellingen zwaar overdreven waren. Zij kregen gelijk.

Het aantal christenen dat in 2000 Israël bezocht viel zelfs tegen. Als Landes echt zo’n expert was, had hij moeten waarschuwen voor het gevaar dat werkelijk dreigde in die tijd: het uitbreken van de Tweede Intifada, die duizenden levens eiste. Sinds 2000 neem ik zijn woorden niet serieus meer. Dat zal de reden zijn dat ik “Pallywood” heb gemist.

(Elke week vanuit Jeruzalem in RD.nl: Israel Ingezoomd – commentaar op gebeurtenissen in Israel, Palestina en het Midden-Oosten.)

6 gedachten over “Van millenniumstudies naar Pallywood

 1. Als iemand ooit een domheid heeft begaan, zoals deze Landes, wil dat niet zeggen dat als hij het over een heel ander fenomeen heeft, namelijk Pallywood, dat dit niet zou bestaan. Wie niet bekend is met Pallywood, kijkt blijkbaar niet de juiste blogs. Er zijn Pallywood producties die je echt eens zou moeten zien. Op http://brabosh.com en http://likud.nl/ zijn er genoeg te vinden.
  Overigens kende Landes wel goed het feit van de (weder)komst van de Messias en het Millennium dat eraan komt, evenals nu dus het feit van Pallywood.

 2. Ik denk dat Alfred blogs als Brabosh en Likud ook niet zo serieus neemt. Dat is een van de redenen waarom ik Alfred nog wel serieus neem.

  1. Wie neemt iemand die zijn ogen sluit voor feiten nog serieus?

 3. Het feit dat die blogs iets een feit noemen houdt nog niet in dat het ook een feit is.

  1. Ik zei: Wie neemt iemand die zijn ogen sluit voor feiten nog serieus?

  2. Tja, Harry, wie zal iemand die alleen zijn eigen antwoord kopieert serieus nemen?

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close