John Kerry probeert ongerustheid weg te nemen

John Kerry en Benjamin Netanyahu kijken naar de Oude Stad. Foto: State Department.
John Kerry en Benjamin Netanyahu kijken naar de Oude Stad. Foto: State Department.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is een veelgeziene gast in Israël en Palestina. Zijn bezoeken zijn bedoeld om te voorkomen dat het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen vastloopt. Ook praat hij over veiligheidsproblemen, waarbij de kwestie Iran op nummer een staat. Donderdag was zijn boodschap voor de Israëliërs: maak je niet ongerust, Amerika staat achter je.

De hoop in Israël was dat zware sancties Iran ertoe zouden bewegen af te zien van zijn voorbereidingen om nucleaire wapens te kunnen produceren. En, als dat niet zou lukken, dat de VS gebruik zouden maken van de militaire optie. Nu lijkt die hoop in duigen te vallen.

Inspecties

De interim-deal tussen de P5+1 (de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad en Duitsland) en Iran bepaalt onder meer dat het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) meer mogelijkheden krijgt inspecties uit te voeren, dat Iran geen uranium zal verrijken tot hoger dan 5 procent, dat het uranium dat tot 20 procent is verrijkt zal neutraliseren en dat het zijn productiecapaciteiten niet verder zal uitbreiden.

Voor Israël is dat onvoldoende. Het belangrijkste bezwaar is dat de Iraanse nucleaire capaciteit blijft bestaan. Iran zou zich, als het zou willen, binnen een paar maanden kunnen ontwikkelen tot een kernmacht. Israëlische zegslieden wijzen er ook op dat Noord-Korea met succes andere landen om de tuin wist te leiden. Ook dat land sloot in 2005 een overeenkomst over stopzetting van het nucleaire programma. In 2006 deed het een proef met een kernexplosie.

Het risico om met een nucleair bewapend Iran te leven is voor Israël te groot. De grote leider Ali Khamenei zei dat Israël tot de grond moet worden afgebrand en „verdwijnen van het aangezicht van de aarde”, de als gematigd bekend staande president Hassan Ruhani noemde Israël „een jarenlange wond in het lichaam van de moslimwereld.”

Israël moet rekening houden met de mogelijkheid dat Iran straks nucleaire wapens tegen Israël wil gebruiken.

Aanval ongewenst

Toch heeft Netanyahu geen andere keus dan zich bij het interim-akkoord neer te leggen. Een Israëlische aanval op Iran is ongewenst. Niet alleen vanwege de tegenaanval van Iran en zijn bondgenoten, maar ook vanwege de internationale kritiek waar Israël dan op kan rekenen.

Een aanval op Iran zal een stijging van olieprijzen met zich meebrengen en dus de westerse, materialistische landen treffen op hun meest gevoelige plaats: de portemonnee.

Israëlische politici doen er goed aan de VS niet openlijk te bekritiseren. Ze kunnen via diplomatieke kanalen hun ongerustheid kenbaar maken en proberen invloed uit te oefenen op het allesomvattend akkoord waar de P5+1 de komende zes maanden met Iran over onderhandelt.

Dat akkoord zal voor Israël en andere landen hopelijk inhouden dat Iran alle capaciteit verliest om nucleaire wapens te maken.

(Israël Ingezoomd: elke week in RD.nl beschouwing over Israël en omringende landen vanuit Israël zelf.)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close