Nederlandse ambassadeur in Israël ontboden

Een rioolwaterzuiveringsbassin van Mekorot in Shafdan. Foto: © Alfred Muller
Een rioolwaterzuiveringsbassin van Mekorot in Shafdan. Foto: © Alfred Muller

JERUZALEM – Het Israëlische ministerie van Buitenlandse zaken heeft woensdag de Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp ontboden om te protesteren tegen de publieke uitspraken van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken over het doen van handel met Israël.

Dat zei de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, Yigal Palmor, woensdag.

De ontmoeting vond plaats nadat het Nederlandse waterbedrijf Vitens de samenwerking verbrak met Mekorot. Mekorot is de belangrijkste leverancier van drinkwater in Israël en legt zich ondermeer toe op innovatie van watertechnologie.

Nederland ontmoedigt het doen van handel met bedrijven die banden hebben met de Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

Het Israëlische dagblad The Jerusalem Post meldde donderdagmorgen dat Israël vindt dat de onduidelijke taal van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken over het doen van zaken met Israëlische bedrijven, de pro-boycot sfeer in Nederland versterkt.

De vage waarschuwingen over mogelijke wettelijke problemen die Nederlandse bedrijven kunnen krijgen als ze samenwerken met Israëlische bedrijven die actief zijn op de Westelijke Jordaanoever of in Oost-Jeruzalem, zouden Nederlandse bedrijven bang maken.

Zware politieke druk 

Minister Silvan Shalom (Regionale Samenwerking) vertelde de Israëlische radio dat Vitens gedwongen was de samenwerking met Mekorot af te zeggen vanwege zware politieke druk van Nederlandse parlementariërs en anti-Israëli’s organisaties. Daaruit blijkt volgens Shalom dat de anti-Israël organisaties ook actief blijven als de vredesonderhandelingen in volle gang zijn.

Palmor zei dat het vreemd is dat een Nederlandse bedrijf een Israëlisch bedrijf boycot dat samenwerkt met de Wereldbank, Jordanië en de Palestijnen. “Mekorot is een volkomen normaal en legitiem Israëlische bedrijf dat al jarenlang betrokken is bij samenwerking met de Palestijnen. Dat de boycot zich juist op dit bedrijf richt is absurd en doet het Nederlandse beleid in het algemeen niet goed lijken in de ogen van de Israëli’s.”

De woordvoerder wees erop dat Israël over enkele van ’s werelds meest geavanceerde watertechnologieën beschikt en ze met andere landen deelt, waaronder met landen in de buurt.

Bezoek

Palmor kwalificeert het bezoek aan Israël begin deze week van premier Mark Rutte, minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen overigens als “uitstekend”.

De Nederlandse Ambassade zond een verklaring rond van het Nederlands-Israël samenwerkingsforum waarin staat dat premier Rutte en zijn Israëlische ambtgenoot Benjamin Netanyahu de uitstekende relaties tussen beide laden bevestigen, “die geworteld zijn in de historische banden van vriendschap en coöperatie op veel gebieden en op verlerlei niveaus.”

(Dit artikel verscheen in verkorte vorm ook in RD.nl.)

* * *

Zie ook de reactie van The Rights Forum.

* * *

Voor de reactie van de Israëlische ambassadeur in Nederland, Haim Divon, zie de onderstaande link:

20131213 – Embassy of Israel – Press Release

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close