De witte wereld

Sneeuwstorm in Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller
Het resultaat van de sneeuwstorm op vrijdagmorgen. Foto: © Alfred Muller

Van de kinderlijke opgewondenheid die zich van veel volwassen Israëliërs meester maakt als er sneeuwlokken vallen, was vrijdagochtend plotseling geen sprake meer. Zoals een nieuwslezeres verzuchtte: „Dit is allang niet leuk meer.”

De politie sommeerde vrijdagmorgen bij het krieken van de dag het publiek binnen te blijven. Dat was voor velen natuurlijk geen reden om dat te doen. Tot de eersten die zich op straat begaven, behoorden Russische immigranten. Kleine kinderen renden door de sneeuw en lieten zich vrolijk vallen.

Een depressie die ten oosten van de Middellandse Zee lag en koude lucht uit Rusland aanvoerde, veroorzaakte het winterweer. Dat wil zeggen: sneeuw in de hooggelegen gebieden in Israël en zware regens in de woestijn, de Jordaanvallei en langs de kust.

Scholen

De sneeuwbuien begonnen donderdagmorgen. Scholen bleven dicht en velen hoefden niet op hun werk te verschijnen. Voor een Europeaan lijkt dat zwaar overdreven, maar dat is het niet, zoals later op de dag bleek.

In onze straat stonden drie sneeuwruimers klaar om de weg, die naar een ziekenhuis voert, open te houden. Hun pogingen beletten een automobilist echter niet in de slip te raken, over de middenberm te vliegen, een boompje omver te rijden en zijn weg te vervolgen. Bussen en trams vielen in de loop van de dag uit.

Zoals telkens met zwaar weer werden ook de Judese woestijn en de Negev risicovolle gebieden. Droge rivierbeddingen veranderden in kolkende stromen die mensen en auto’s dreigden mee te sleuren.

Afgesloten

Vrijdag was het inderdaad niet leuk meer. Jeruzalem bleek helemaal afgesloten van de buitenwereld. In de stad zelf was het verkeer volledig vastgelopen. Tal van bomen bleken onder de sneeuwlast te zijn afgebroken, complete woonwijken zaten zonder stroom en duizenden automobilisten die het weer trotseerden, zaten op de wegen vast.

Reddingsploegen van de gemeente, politie, grenspolitie en het leger haalden zo’n 2000 mensen uit hun auto. Velen kwamen terecht in het internationale congrescentrum van Jeruzalem, dat was omgetoverd tot een opvangplaats.

Sneeuwruimers maakten vrijdag de wegen vrij naar de ziekenhuizen, alsook de wegen van en naar het hotel waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, verblijft. Hij is hier op zijn zoveelste missie om de vrede tussen Israëliërs en Palestijnen te bevorderen. Pas in de loop van de dag slaagden sneeuwruimers erin de weg tussen Jeruzalem en Tel Aviv sneeuwvrij te maken.

Natuurlijk was er ook sprake van zware kritiek op politie en gemeente. Maar een feit is dat de gemeente zich wel degelijk zo goed mogelijk heeft voorbereid. Niemand kon voorzien dat het zo erg zou worden. Dat er geen doden vielen, is een bewijs dat Israeliërs weten waar ze prioriteiten moeten leggen en goed kunnen improviseren bij noodsituaties.

(Elke zaterdag in het Reformatorisch Dagblad: Israël Ingezoomd – commentaar uit Jeruzalem op gebeurtenissen in Israël, Palestina en het Midden-Oosten.)

Zie ook: Zeldzame storm treft Jeruzalem.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close