Opknapbeurt voor de Geboortekerk

De Geboortekerk in Bethehem ondergaat een renovatie. Foto: © Alfred Muller
De Geboortekerk in Bethehem ondergaat een renovatie. Foto: © Alfred Muller

BETHLEHEM – De Geboortekerk in Bethlehem krijgt een grondige opknapbeurt. Deze moet een einde maken aan de lekkages die de mozaïeken en andere voorwerpen dreigen te beschadigen.

De restauratie ging niet zonder slag of stoot van start. De Grieksorthodoxe, de rooms-katholieke en de Armeense denominaties hebben allemaal rechten in de kerk. Die rechten zijn in 1852 door de Ottomaanse sultan vastgelegd. Tussen de geloofsgemeenschappen bestaan echter spanningen over de verdeling van de bevoegdheden.

Aanvankelijk konden de drie het niet met elkaar eens worden, zo zei een kerkleider tegenover persbureau AP. De Palestijnse Autoriteit hakte ten slotte de knoop door. Dat accepteerden de partijen.

Kosten

Ziad al-Bandak, adviseur voor christelijke zaken van president Mahmud Abbas, zei tegenover AP dat de Palestijnse regering 1 miljoen dollar heeft gegeven om de kosten te dekken. De rest van de in totaal 3 miljoen dollar die nodig is voor het herstel van de eeuwenoude basiliek is afkomstig van particulieren en Europese regeringen.

Het Italiaanse bedrijf Piacenti voert de eerste fase van de renovatie uit. Deze zal ongeveer een jaar duren en betreft het dak en de ramen. Daarna zullen andere reparaties volgen, die in totaal vier of vijf jaar in beslag kunnen nemen.

De kerk is een van de belangrijkste heilige plaatsen voor veel christenen wereldwijd en wordt jaarlijks door tienduizenden pelgrims bezocht. Helena, de moeder van keizer Constantijn, liet in de vierde eeuw de eerste kerk op de grot bouwen die de eerste christenen identificeerden als de plaats van de geboorte van Christus. De Samaritanen verwoestten dit gebouw in 529. Keizer Justinus I (ca. 450-527) liet het bedehuis echter herbouwen. Het is deze kerk die er nog steeds staat, al heeft deze de afgelopen eeuwen verschillende keren renovaties ondergaan.

Een franciscaanse reisgids meldt dat rond 1480 de franciscanen toestemming ontvingen om het dak te repareren. In 1670 gaven de moslim heersers ook de Grieks-orthodoxe patriarch reparaties uit te voeren.

Paarden 

Bezoekers die de kerk betreden, dienen zich te bukken om door de deur te kunnen. De entree is rond 1500 zo aangebracht om paarden buiten de deur te houden, meldt de Bethlehemse gids Awaddallah.

Tijdens de kerstdagen zal de binnenzijde van de kerk worden ontdaan van de steigers, om het beeld tijdens de ceremonies niet te verstoren, zegt Awaddallah.

De Rooms-Katholieke Kerk viert Kerst op 24 en 25 december, de Grieks-Orthodoxe Kerk op 6 en 7 januari en de Armeens-Orthodoxe Kerk op 18 en 19 januari.

(Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad en het Friesch Dagblad). 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close