Status van asielzoekers in Israël

Asielzoekers voor de Knesset. Foto: © Alfred Muller
Asielzoekers voor de Knesset. Foto: © Alfred Muller

De laatste dagen is er een felle discussie gevoerd over de status van asielzoekers in Israël.

Hier leest u een persverklaring van de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) over het amendement in de ‘Preventie van Infiltratie Wet’ en het Internationaal Verdrag betreffende de Status van Vluchtelingen van 1951.

Lees ook een reactie van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken op de komst van de asielzoekers.

9 Comments

Add yours →

 1. Wie de vage verklaring van de VN leest, ziet onmiddellijk hoe de zaak verdraaid wordt. Zij stellen zonder enig bewijs dat het geen infiltranten zijn. En Israel zou geen rekening houden met de redenen van hun vlucht. Tja, UNHCR moet toch wel erkennen dat “niet elke asielzoeker een vluchteling is”, enz. bla, bla. Ja, en natuurlijk zijn ze ongerust, etc. Deze bijzondere VN-club heeft haar kritiek weer gemakkelijk klaar.

  De Israelische verklaring echter geeft duidelijk de problemen weer, en ook het streven om desondanks in samenwerking met de UNHCR tot oplossingen te komen. (Maar ja, aan die club zullen ze weinig hebben).

 2. Harry, infiltratie is iets crimineels en heeft een kwaadaardige bedoeling. Het kan niet zo zijn dat elke asielzoeker per definitie als een infiltrant en daarmee als kwaadwillende kan worden gezien en dan moet hij zelf maar bewijzen dat hij het niet is. Ieder mens hoort voor onschuldig gehouden te worden tenzij het tegendeel bewezen wordt en niet omgekeerd. De VN-verklaring is overigens steekhoudender dan het standaardverhaal van het ministerie.

 3. Ik denk wel dat ik het aanzienlijk beter begrijp dan jij, Harry.

 4. Wat vind je trouwens van dit artikel op http://www.i24news.tv/en/opinion/140113-tt

 5. Voor de VN een de wereld doet Israël het nooit goed. Als Israël een heleboel Joodse vluchtelingen uit de Arabische wereld opneemt, dan is dat omdat ze die “nodig hebben”. Als ze vluchtelingen uit Rusland opneemt is dat niet goed omdat die vluchtelingen de banen van de Palestijnen innemen. Maar als ze avonturiers uit Afrikaan waarvan de meeste islamitisch zijn en een potentieel gevaar vormen terugsturen is dat ook niet goed volgens de VN. Israël moet vooral op haar eigen veiligheid letten die wordt van rondom ondermijnd.

  • Itamar, er is geen enkel bewijs dat Afrikanen een groter gevaar zouden vormen dan andere asielzoekers. Ten eerste weet je niet wie er moslim is en wie niet, ten tweede is niet elke moslim een potentieel gevaar voor Israël.

   Het zou fijn zijn als je niet alle Afrikaanse asielzoekers op een hoop mikt en demoniseert en dehumaniseert als “potentieel gevaar”, maar dat je hen als mensen wilt beschouwen van wie bekeken moet worden hoe zo iemand besluit om op de vlucht te gaan.

  • Ruud, steeds weer hetzelfde liedje: je mag moslims niet beschuldigen, want niet alle moslims zijn jihadstrijders. Iedereen ziet wat er in de moslimwereld gebeurt, het vreselijke onrecht en het moorden, ook in Afrika. Maar dan steken alle struisvogels hun kop in het zand en zeggen: “er is geen enkel bewijs…” Hoe kan het dat je daar zo blind voor bent?

  • Harry, je kletst keihard uit je nek. Het enige dat ik zeg is dat je de mens achter de moslim moet zien, net zoals je de mens achter de jood achter de Arabier of achter de christen moet zien. Dat doet Jezus ook.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: