Yad Hashmona in hoger beroep

De Bijbelse tuin in Yad Hashmona. Foto: © Alfred Muller
De Bijbelse tuin in Yad Hashmona. Foto: © Alfred Muller

Een plaatselijke rechtbank legde in 2012 de Joods-Messiaanse mosjav Yad Hashmona een zware boete op. De rechter was van mening dat de gemeenschap niet had mogen weigeren een zaal af te huren aan een lesbisch stel voor de viering van een bruiloft. De Messiasbelijdende Joden wilden vasthouden aan hun principes. Zo mogen de gasten bij de feesten ook geen alcohol gebruiken of harde discomuziek draaien.

Niks mee te maken, oordeelde de rechter. De mosjav zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘discriminatie’ en ‘seksuele intimidatie’. Ze gaf een boete van ruim 16.000 euro. En dat terwijl het stel nog niet eens de plaats had bezocht of een boeking had gedaan. De hele conclusie was gebaseerd op een paar telefoongesprekken met een ingehuurde kracht.

‘Vriendelijke mensen’

De mosjav had geen andere keus dan het extravagante bedrag te betalen. Alle leden van de mosjav kwamen echter bij elkaar om te praten over vervolgstappen. Ze besloten in beroep te gaan tegen de beschuldiging van ‘seksuele intimidatie’. “We willen zo niet genoemd worden”, betoogt algemeen secretaris Ayelet Ronen. “Want we zijn dat niet. We zijn vriendelijke mensen, bereid iedereen te ontvangen en iedereen te woord te staan. Maar we kunnen een dergelijke bruiloft niet in deze plaats hebben.”

In het hoger beroep bij een districtsrechtbank zijn er twee hoorzittingen geweest. De advocaat van de mosjav betoogde dat de mosjavleden gebruik maakten van hun religieus recht. Als er daarbij gevoelens werden bezeerd, dan kan dat niet worden gekwalificeerd als intimidatie. Bovendien is een organisatie nog nooit eerder beschuldigd van seksuele intimidatie. Zoiets heeft betrekking op personen, niet op organisaties. De lagere rechtbank had het begrip zodanig verbreed dat er van alles en nog wat onder kon vallen.

De uitspraak komt mogelijk eind dit jaar. De leden hopen nu op vernietiging van het vonnis dat ze zich schuldig hebben gemaakt aan ‘intimidatie’ en op verlaging van de boete.

Advertentie

Tegelijkertijd zijn de mosjavleden er zich van bewust dat de kans klein is dat ze het proces winnen. De reden is dat ze geloven dat de juridische macht het sterk voor de gay community opneemt. Het geval van Yad Hashmona staat niet op zichzelf. In 2010 gaf een rechtbank een boete aan de Joods-orthodoxe krant Makor Rishon voor de weigering een advertentie te plaatsen voor een hulporganisatie voor religieuze gays.

Ik hoop op een goede afloop voor de mosjav. Hier stonden twee rechten tegenover elkaar: het recht op vrijheid van godsdienst en het recht van op gelijke behandeling. Ook al zou de districtsrechtbank van oordeel zijn dat de mosjav fout zit, dan nog kan het vonnis nooit zo sterk uitslaan naar één kant. Tenslotte gaat het om twee rechten.

(Israël Ingezoomd: Korte analyse vanuit Israël zelf. Elke zaterdag in het RD.nl. Geef uw reactie.)