‘Conferentie in Bethlehem propagandaevenement’

Op het podium van de CATC conferentie. Foto: © Alfred Muller
Op het podium van de CATC conferentie. Foto: © Alfred Muller

De ”Christ at the Checkpoint”-conferentie, die vorige week in Bethlehem werd gehouden, is volgens het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken een „politiek propagandaevenement.”

Dat liet een woordvoerder, Yigal Palmor, desgevraagd weten. Hij reageerde hiermee op een artikel in de maandageditie van het Amerikaanse evangelicale magazine Christianity Today (CT).

Aan het Bethlehem Bible College, in Palestijns gebied, ging maandag de conferentie ”Christ at the Checkpoint” –letterlijk: ”Christus bij de controlepost”– van start. De vijfdaagse evangelicale bijeenkomst heeft dit jaar voor de derde keer plaats.

Dezelfde dag meldde CT dat het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken de conferentie in een zondag uitgegeven verklaring had getypeerd als „onacceptabel en schandalig.” Het magazine citeerde hierbij de pro-Israëlnieuwsdienst Israel Today. „De poging om godsdienstige motieven te gebruiken voor politieke propaganda en de gevoelens van gelovigen op te zwepen door het manipuleren van religie en politiek is onacceptabel en schandalig”, zou het ministerie hebben geschreven.

Op de website van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken bleek echter geen verklaring te vinden. Desgevraagd gaf woordvoerder Yigal Palmor aan dat het ministerie geen verklaring heeft uitgegeven over de ”Christ at the Checkpoint”-conferentie. „Ik beantwoordde ongeveer tien dagen geleden per e-mail een vraag van iemand van Israel Today. We gaven geen verklaring, persbericht of communiqué uit.”

Palmor bevestigde echter wel dat hij negatief is over de bijeenkomst. De conferentie is volgens hem niet slechts een religieuze gebeurtenis die een geestelijk doel dient. „Het gaat om een politiek propagandaevenement, waarbij religieuze thema’s worden gebruikt. Dit zou door religieuze mensen moeten worden verworpen en vermeden.”

Onlangs gaf ook een aantal Messiaans-Joodse leiders al aan verontrust te zijn over de conferentie.

(Dit artikel verscheen ook in het RD.)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close