Israël wijst Palestijns akkoord terecht af

Abbas en Sebastian
De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken  Sebastian Kurz en de Palestijnse president Mahmoud Abbas in gesprek vorige week. Foto: Dragan Tatic.

De twee belangrijkste Palestijnse partijen, Hamas en Fatah, hebben woensdag een ‘historisch’ akkoord gesloten om hun geschillen uit de weg te ruimen. Binnen vijf weken willen ze een eenheidsregering hebben opgericht en de Palestijnen moeten naar de stembus voor een nieuwe president en een nieuw parlement.

De breuk ontstond in 2007. Hamas zette in de Gazastrook tijdens een bloedige staatsgreep Fatah aan de kant. Sindsdien bestuurt Hamas de kuststrook. Fatah bleef een belangrijke partij in die delen van de Westelijke Jordaanoever waar de Palestijnen zelfbestuur hebben.

Dat beide partijen hebben besloten zich te verzoenen, is niet verwonderlijk. Hamas is geïsoleerd geraakt. In Egypte zijn de geestverwanten onder leiding van Mohammed Morsi aan de kant gezet door het leger, dat niets van de radicale soennieten moet hebben. Palestijnse leiders op de Westoever kon terecht het verwijt worden gemaakt dat zij niet alle Palestijnen vertegenwoordigen.

Afwachten

We moeten afwachten of de verzoening dit keer wel doorgaat. Fatah en Hamas hebben verschillende keren eerder een historisch akkoord gesloten om de ruzie bij te leggen, die op niets uitliepen.

Als Palestijnen deze keer wel succes hebben, is het nog niet zeker of ze er beter van worden. Israël en de VS kunnen strafmaatregelen treffen. Pogingen van Abbas om Israël in de internationale arena te isoleren kunnen moeilijker worden. Veel landen zijn niet gecharmeerd van de radicale soennieten.

Israël wees het akkoord resoluut af. De regering besloot de vredesbesprekingen te staken. Deze zouden overigens volgende week dinsdag toch al aflopen. Het gesprek tussen de onderhandelingsdelegaties ging de laatste tijd alleen maar over de vraag of ze het gesprek na dinsdag nog zouden voortzetten.

Terreuraanslagen

Israëls reactie is goed te begrijpen. Israëliërs hebben Hamas vooral leren kennen door barbaarse terreuraanslagen. De laatste jaren kwamen de aanvallen vooral in de vorm van raketbeschietingen op dorpen en steden rond de Gazastrook.

Hamas wijst Israëls bestaansrecht af, weigert de akkoorden te erkennen die Israël met de Palestijnse bevrijdingsorganisatie PLO sloot en wenst het ‘gewapend verzet’ tegen Israël niet op te geven. Het handvest van Hamas meldt duidelijk dat Israël om religieuze redenen niet kan worden erkend. De beweging streeft ernaar de banier van de islam te laten zegevieren over elke centimeter van Palestina. Dat wil zeggen: over wat nu de Joodse staat is.

Toch is er een heel klein beetje hoop. De hereniging kan nog een positief gevolg hebben als Hamas Israël erkent en het gebruik van geweld afzweert. Fatah legde zich in het verleden bij Israëls bestaan neer, Hamas kan dat in de toekomst doen. In dat geval kan er voor Israël weer een partner ontstaan om mee te onderhandelen. Maar de kans dat deze van haat doortrokken organisatie de noodzakelijk hervormingen doorvoert, is gering.

(Voor commentaar op gebeurtenissen in Israël vanuit Israël zelf: Israël Ingezoomd. Elke zaterdag in RD.nl)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close