Hooggerechtshof: ‘Betrek Palestijnen bij planning’

In grote delen van de Westoever hebben Palestijnen geen recht om te bouwen. Foto: © Alfred Muller
In grote delen van de Westoever hebben Palestijnen geen recht om te bouwen. Foto: © Alfred Muller

 JERUZALEM – Het Israëlische hooggerechtshof heeft de staat Israël maandag opgedragen om Palestijnen weer te betrekken bij plannen voor de ontwikkeling van het zogenoemde C-gebied van de Westelijke Jordaanoever.

Het C-gebied vormt ruim 60 procent van de Westoever en staat geheel onder Israëlisch bestuur. Het hof nam de beslissing naar aanleiding van een petitie van onder meer de groep Rabbijnen voor de Mensenrechten.

Rabbijnen voor de Mensenrechten zet zich al tien jaar in om huizen van Palestijnen te beschermen tegen afbraak. Israël breekt de huizen vaak af omdat ze zonder toestemming van de regering zijn gebouwd.

Districtsplanningscomités

De petitie vroeg het hof de plaatselijke en districtsplanningscomités in het het C-gebied weer in te stellen. Deze comités bestonden voor het begin van de Israëlische bezetting in 1967 van de Westoever. De comités werden in 1971 door een militair bevel opgeheven.

De hoogste rechtbank gaf de staat ook opdracht het huidige beleid rond het C-gebied toe te lichten. Volgens de gegevens van Rabbijnen voor de Mensenrechten is minder dan 1 procent van het C-gebied bestemd voor ontwikkeling door Palestijnen. In het C-gebied behoort 70 procent van het land bij de Joodse nederzettingen.

Strafmaatregel

De krant The Jerusalem Post meldde intussen dat Israël de militaire coördinator in de gebieden, generaal-majoor Yoav Mordechai, opdracht heeft gegeven de bestemmingsplannen voor negentien Palestijnse dorpen in het C-gebied te bevriezen. Dat is bedoeld als strafmaatregel vanwege het vorige week gesloten akkoord tussen de Palestijnse partijen Hamas en Fatah.

Een aantal Israëlische parlementariërs van rechtse partijen pleit voor algehele annexatie van het C-gebied of delen ervan.

%d bloggers liken dit: