Reuven Rivlin de nieuwe president

Rivlin helpt bij het laden van Israëlische hulpgoederen voor slachtoffers van een aardbeving in Afghanistan. Foto: GPO.
Rivlin helpt bij het laden van Israëlische hulpgoederen voor slachtoffers van een aardbeving in Afghanistan. Foto: GPO.

De Knesset heeft Reuven Rivlin (74) tot tiende president van Israël gekozen. Hij zal volgende maand Shimon Peres (90) vervangen als staatshoofd van Israël. In zijn overwinningsspeech benadrukte Rivlin dat hij een president voor alle Israëliërs zal zijn.

Tijdens de eerste verkiezingsronde slaagde geen van de kandidaten erin de stemmen te krijgen van meer dan de helft van de Knessetleden. De twee kandidaten die de meeste stemmen in de eerste ronde ontvingen, Reuven Rivlin van Likud-Beitenu en Meir Sheetrit van Hatnua, gingen door naar de tweede ronde. Daarbij kreeg Rivlin 63 en Sheetrit 53 van de geldige stemmen.

Israëlische media besteedden meer aandacht aan de verkiezingsstrijd dan andere jaren. De campagne ging vergezeld van schandalen. Twee kandidaten trokken zich terug uit de race. Silvan Shalom kwam in opspraak omdat hij zich zou hebben misdragen tegenover vrouwelijk personeel. Procureurgeneraal Yehuda Weinstein sloot echter het dossier tegen hem. Voormalig minister van Defensie Binyamin Ben-Eliezer trok zich zaterdag terug nadat de politie een onderzoek tegen hem was gestart vanwege het vermeend illegaal ontvangen van fondsen.

De vier kandidaten die naast Rivlin overbleven waren Dalia Itzik van centrumpartij Kadima, Meir Sheetrit van de liberale Hatnua, oud-rechter van het hooggerechtshof Dalia Dorner, en winnaar van de Nobelprijs voor scheikunde Dan Shechtman.

Politieke carrière 

De in 1939 in Jeruzalem geboren Rivlin heeft een lange politieke carrière achter de rug. Hij diende onder meer vijf jaar als gemeenteraadslid van Jeruzalem. In november 1988 werd hij voor Likud in de Knesset gekozen. Hij maakte deel uit van een groot aantal Knessetcomités.

Verder diende hij als juridisch adviseur van de sportvereniging Betar Jeruzalem en de raden van bestuur van het Khan Theater in Jeruzalem en het Israël Museum. Hij was minister van Communicatie van maart 2001 tot februari 2003. Van 2003 tot 2006 en 2009 tot 2013 was hij voorzitter van de Knesset. In het huidige parlement diende hij als voorzitter van de lobby voor de stad Jeruzalem.

Rivlin behoort tot de rechterflank van Likud. Hij is tegen een tweestatenoplossing en stelt een eenstaatoplossing voor tussen Israël en de Palestijnen. Als Knessetvoorzitter spande hij zich ook in voor de kwaliteit van een democratie. Soms verschilde Rivlin met premier Benjamin Netanyahu van mening. Netanyahu steunde hem pas op het laatste moment, nadat bleek dat er geen alternatieve kandidaat was.

De politieke bevoegdheden van de Israëlische president zijn beperkt. Hij kan na Knessetverkiezingen een kabinetsformateur aanwijzen en gratie verlenen. De president vervult echter wel een belangrijke ceremoniële functie. Rivlin heeft gezegd dat hij in zijn eigen huis wil blijven wonen en dagelijks naar het presidentiële verblijf wil reizen.

Rivlin is getrouwd en heeft vier kinderen.

Dit artikel verscheen op 11 juni 2014 ook in het RD.