‘Peacehub’ vredesbesprekingen uitgesteld

De Israelische en Palestijnse delegaties ontmoeten elkaar in Ramallah. V.l.n.r. Jibril Rajoub, Gilad Sher en Shlomo Brom. Foto: Peacehub, Youtube.
De Israelische en Palestijnse delegaties ontmoeten elkaar in Ramallah. V.l.n.r. Jibril Rajoub, Gilad Sher en Shlomo Brom. Foto: Peacehub, Youtube.

De onofficiële vredesbesprekingen die deze week zouden beginnen tussen Israëlische en Palestijnse delegaties, zijn uitgesteld.

De uitstel komt vanwege de crisis op de Westelijke Jordaanoever, die ontstaan is door de kidnap van drie Israëlische jongens door een terreurcel. De organisatoren hebben nog geen nieuwe datum vastgesteld, maar ze hopen dat het evenement binnenkot kan beginnen.

Dat het vredesproces vaak in een crisis verkeert is bekend bij iedereen die zich interesseert voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Nadat Israël en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie PLO in september 1993 het Eerste Osloakkoord sloten zijn er periodes geweest van officiële onderhandelingen. Het uiteindelijke doel was een slotakkoord te bereiken, dat het conflict tussen Israël  en de Palestijnen voor eens en altijd uit de wereld zou helpen. Zover is het echter nooit gekomen.

Minder bekend is dat Israëli’s  en Palestijnen ook allerlei officieuze gesprekken hebben gevoerd. Zo werden Israëlische en Palestijnse delegaties het in 2003 eens over het  Genève Akkoord.

Ook hebben politici voorstellen gedaan. De toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton bijvoorbeeld lanceerde in december 2000 zijn ‘parameters’, die de contouren aangaven voor een vredesregeling. In 2002 kwam de Arabische Liga met een Arabisch vredesinitiatief.

Gespreksmarathon

Bij de gespreksmarathon ‘Peacehub’ – die deze week had moeten beginnen – zullen professionele onderhandelaars de hoofden bij elkaar steken. Ze vervullen echter geen officiële functie meer.

De Israëlische delegatie zal worden geleid door advocaat Gilad Sher, die chef was van het Israëlische onderhandelingsteam in Camp David in 2000. De Palestijnse ploeg staat onder leiding van Jibril Rajoub, het vroegere hoofd van de Palestijnse Preventieve Veiligheidsdienst op de Westoever.

Professor Robert Mnookin, de voorzitter van het programma voor onderhandelingen van de Harvard Universiteit, zal optreden als gesprekleider. Hij zal beide delegaties een ontwerp geven van een vredesregeling, gebaseerd op Clintons ideeën, het Arabische vredesinitiatief en het Genève Akkoord. De bedoeling is dat de meest essentiële kwesties aan de orde komen, zoals de status van Jeruzalem, Palestijnse vluchtelingen, veiligheidsregelingen, grenzen en het einde van het conflict.

Producer Eyal Sher. Foto: © Alfred Muller
Producer Eyal Sher. Foto: © Alfred Muller

Live te zien 

Producer Eyal Sher zal zorgen dat de gesprekken opgenomen worden en live te zien zijn op de website van ‘Peacehub’. ’s Avonds maakt hij er ook een programma van een uur. Later zal hij er educatieve programma’s van produceren, die studenten zullen laten zien hoe onderhandelingen in zijn werk gaan.

De live uitzendingen gaan volgens Sher “tegen alle principes van onderhandelingen in”. “Die worden verondersteld achter gesloten deuren te worden gehouden. Dan kunnen onderhandelaars allerlei scenario’s voorstellen en zeggen: ‘Als ik dit geef, kun jij dan dit geven?’

We verwachten we dat de onderhandelaars aanvankelijk meer extreme posities in zullen nemen, omdat ze live op televisie zijn. Ze hebben geen gezag, omdat ze niet officieel door regeringen aangesteld zijn. De beslissingen die ze nemen hebben geen gevolgen.”

Waarom dan de onderneming? De bedoeling het publiek te laten zien dat een regeling mogelijk is. Sher zegt dat volgens opiniepeilingen 60 procent van het Israëlische en Palestijnse publiek voor een vredesverdrag is. “Waar is deze 60 procent? De kern van dit project is hun stem te laten horen. De boodschap is duidelijk: er zijn partners voor onderhandelingen en een akkoord ligt binnen bereik.”

De onderhandelingen zullen live te zien zijn op de website http://peacehub.net

* * *

Trailer:

Dit bericht verscheen ook in RD.nl.