Israëls aanwezigheid in Jordaanvallei blijft dringend gewenst

Jordaanvallei. Foto: © Alfred Muller
Jordaanvallei. Foto: © Alfred Muller

Ook in Israël was de razendsnelle opmars van het ISIS-leger in Irak de afgelopen weken groot nieuws. Maar niemand lag er wakker van, want het gevaar van ISIS voor Israël is nu nog klein. Straks kan dat anders zijn, want in dit gebied volgen de gebeurtenissen elkaar snel op.

Deskundigen van het Instituut van Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv hebben erop gewezen dat de overwinningen van de soennitische ISIS-strijders in hun context moeten worden gezien. De opmars is meer het gevolg van gebrek aan steun voor de sjiitische premier Nuri al-Maliki en de zwakheid van het Iraakse leger en zijn leiders, dan van de militaire kracht en het vernuft van ISIS.

Tot nu toe bestond een aanzienlijk deel van de operaties van deze terreurgroep uit ”aanvallen en wegwezen”-raids en demonstraties van militaire aanwezigheid. Soennieten in de veroverde gedeelten beschouwen ISIS tot dusver als minder kwaadaardig dan het regime van Maliki.

Strenge regels

Maar het is niet zo dat ze zich aan de strenge regels van de islam onderwerpen, zoals ISIS wil. Verder zou het ISIS-leger niet groter zijn dan ongeveer 10.000 vrijwilligers. Daar zijn ook de Europeanen bij meegerekend, die straks weer naar eigen land terugkeren om daar de jihad voort te zetten.

Als ISIS verder optrekt, kan het rekenen op zwaardere tegenstand dan het tot nu toe heeft ondervonden. Deze kan komen van de VS en Iran. De Amerikanen willen niet dat Irak verder uit elkaar valt en Iran wil dat er een sjiitisch bondgenoot op Bagdads troon blijft zitten.

Voor Israël verandert de situatie als ISIS-strijders zich in het geheim op de Westelijke Jordaanoever vestigen om aanslagen tegen Israëliërs uit te voeren. Ook wordt het gevaar acuut als ISIS er straks in slaagt Jordanië binnen te dringen om het hasjemitische koninkrijk ten val te brengen.

Troepenmacht

The Jerusalem Post meldde dat Israëlische functionarissen een veeg teken zien in de ineenstorting van een deel van het door de VS getrainde en bewapende Iraakse leger. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, stelde voor om bij een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen, de Israëlische soldaten in de Jordaanvallei te vervangen door een door de VS getrainde internationale troepenmacht.

De conclusie die Israëliërs trekken: als soennitische bewakers in Irak niet bereid zijn tegen ISIS-soldaten te strijden om de regering van Maliki te verdedigen, zullen de door de VS getrainde Arabische soldaten in de Jordaanvallei zeker niet bereid zijn tegen andere soennieten te strijden om de Joodse staat te beschermen.

Israël heeft in de afgelopen weken kunnen zien dat radicale moslimlegers snel kunnen optrekken. Daar moet het rekening mee houden. Ook na een vredesakkoord met de Palestijnen blijft een Israëlische militaire presentie langs de grens met Jordanië in de Jordaanvallei zeer gewenst.

Elke zaterdag in het RD: Israel Ingezoomd. Commentaar vanuit Jeruzalem. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close