Netanyahu’s opties jegens Hamas beperkt

Jonge Israëliërs branden kaarsen voor de drie vermoorde leeftijdsgenoten. Foto: © Alfred Muller
Jonge Israëliërs branden kaarsen voor de drie vermoorde leeftijdsgenoten. Foto: © Alfred Muller

Het nieuws dat de lichamen van de drie gekidnapte Israëlische jongens waren gevonden, kwam maandagavond binnen. Ze bleken kort nadat ze op 12 juni een lift hadden gekregen te zijn doodgeschoten. Woensdag zijn zij begraven in Modi’in. Politici woonden de begrafenis bij en televisiezenders verzorgden liveuitzendingen.

De Israëlische premier Netanyahu houdt Hamas verantwoordelijk. Harde bewijzen daarvoor hebben hij of zegslieden tot nu toe niet gegeven. Dat wil niet zeggen dat die er niet zijn: niet alles wat de inlichtingendiensten Netanyahu vertellen, is voor publiek gebruik.

Wraak

De moord veroorzaakte een schok. Op de sociale media maakten rechts-radicale Israëliërs hun ongenoegen over de gebeurtenissen kenbaar. De belangrijkste was de Facebookpagina ”Het volk Israël eist wraak”. Het publiek kon foto’s sturen van hun handen, buik of van een stuk papier waarop ze hadden geschreven dat ze wraak eisten. Twee jonge vrouwen schreven: „Het haten van Arabieren is geen racisme, het zijn waarden.” Soldaten toonden foto’s van hun geweren en baretten, alsof ze er helemaal klaar voor waren voor vergelding te zorgen. De haatpagina had woensdagavond meer dan 38.000 ”likes” gekregen, maar was donderdag gelukkig verwijderd.

Woensdagochtend vond de politie het verbrande lichaam van de Palestijnse jongen Mohammed Hussein Abu Khdeir in een bos. Uit wraak vermoord? De politie kon dat niet bevestigen, maar acht het wel mogelijk. Palestijnen waren ervan overtuigd dat ‘kolonisten’ verantwoordelijk waren.

Reuven Rivlin, die Peres deze maand als president opvolgt, veroordeelde het verschijnsel. „Nationalisme en racisme zijn een strategisch gevaar voor Israël”, zei hij.

Ook een coalitiegenoot van Netanyahu kwam met een drastisch voorstel als respons op de dood van de tieners. Onderminister van Defensie riep op Hamas te verwoesten, alsof dat mogelijk is. Netanyahu lijkt echter voor de voorzichtige weg te kiezen.

Opties

Zijn opties zijn in werkelijkheid beperkt. Een militaire invasie in de door Hamas gecontroleerde Gazastrook moet hij zien te voorkomen. Die kan namelijk veel levens kosten onder Israëlische soldaten en Palestijnse burgers. En ook al is het Israëlische leger sterker dan dat van Hamas, de radicale moslims hebben wel de capaciteit om steden en dorpen in het zuiden en midden van Israël te bestoken met projectielen, daar burgerslachtoffers te veroorzaken en het leven er te ontregelen.

Als Netanyahu Palestijnen wil laten boeten door de Joodse nederzettingen uit te breiden, treft hij ook gematigde Palestijnen. Zo’n stap zal bovendien leiden tot forse internationale kritiek.

Jammer is dat Netanyahu niet in staat is uitzicht te bieden op een politieke oplossing of ten minste een verbetering. Opnieuw loopt hij achter de feiten aan. Extremisten bepaalden die in de afgelopen dagen. Een politiek plan om de groeiende spanning te verminderen, heeft de premier helaas niet.

Elke zaterdag in het Reformatorisch Dagblad: Israël Ingezoomd. Commentaar vanuit Jeruzalem op gebeurtenissen in Israël en omgeving. 

%d bloggers liken dit: