Israëliërs zijn de jarenlange raketbeschietingen meer dan beu

aketinslag bij een tank- station in de zuidelijke Israëlische stad Ashdod vrijdag. Foto: IDF
Raketinslag bij een tank- station in de zuidelijke Israëlische stad Ashdod vrijdag. Foto: IDF

Het zijn moeilijke weken voor Israëliërs en Palestijnen. Twee week geleden hield het hele land zich bezig met een serie gruwelijke moorden: eerst kidnapten Palestijnse terroristen drie Joodse jongens. Het Israëlische leger arresteerde Hamasactivisten op de Westoever, wat de leiders van de radicaal-islamitische beweging in de Gazastrook furieus maakte.

Na de vondst van de gedode jongeren vermoordden Israëlische terroristen een Palestijnse jongen. Tussen politie en Palestijnen braken vervolgens straatgevechten uit.

Ook strijders in Gaza gingen zich ermee bemoeien. Hamas en andere groepen lieten zich de afgelopen weken al niet onbetuigd, maar sinds vorige week zondag voerden ze het aantal beschietingen op Israël drastisch op. De luchtmacht viel hen de afgelopen dagen meedogenloos aan.

Prijs confrontatie 

De prijs van de confrontatie is hoog. Meer dan 3 miljoen Israëliërs leven onder de dreiging van raketvuur. Ouders zijn bezorgd over hun kinderen die dienen in het leger, zeker als deze zich in het zuidwesten van Israël bevinden. Echter voor geen groep is de situatie zo zwaar als voor de Palestijnse burgers in Gaza.

Wat nu? De luchtmacht heeft geen einde kunnen maken aan de beschietingen. De regering zal mogelijk een dezer dagen beslissen of het leger een grondoffensief moet beginnen. De steun daarvoor onder het volk lijkt groot, want het is de jarenlange beschietingen meer dan beu. Israëliërs zijn zich bewust van de prijs: begrafenissen en ontvoeringen van soldaten, aanhoudende en mogelijk heviger raketbeschietingen en de beschuldigingen van Europeanen dat ze oorlogsmisdaden hebben gepleegd.

Als er een landoperatie komt, zal deze een beperkt effect hebben. Israël is niet van plan in de Gazastrook te blijven en de loodzware last van de bezetting met de daaraan verbonden zorg voor een verpauperde bevolking weer op zich te nemen. De regering zal een grondactie dus beperkt en kort willen houden.

Na de militaire actie  

De kans is groot dat na de militaire actie de Hamasbazen weer tevoorschijn komen om ten koste van de eigen bevolking Gaza voor te bereiden op de volgende fase van een strijd die ze niet kunnen winnen. Maar mogelijk zullen ze daar maanden of zelfs jaren mee willen wachten. Een landoperatie kan hun enig respijt geven.

Het beste zou zijn als de bevolking in Gaza Hamas aan de kant zou zetten en dat de Fatahpartij van de Palestijnse president Abbas de macht zou overnemen. Als Israël en de Palestijnen dan ook nog een vredesakkoord sluiten, kan het leven van de Palestijnen in de kuststrook drastisch verbeteren. Dan ontstaat ook de mogelijkheid dat Israëliërs rond de Gazastrook de rust krijgen waar ze recht op hebben.

Helaas lijkt de kans dat dat gebeurt erg klein. Hamas zit stevig in het zadel en zal zich niet laten verdrijven. Een vredesakkoord is ver weg. En dat is het droevige: dat er geen zicht is op een blijvende verbetering, maar hooguit op een tijdelijke wapenstilstand.

Elke zaterdag in het Reformatorisch Dagblad: Israël Ingezoomd. Commentaar op gebeurtenissen op Israël en omstreken vanuit Israël zelf. 

* * *

Video: een barrage voor Ashdod:

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close