Netanyahu: Israël wijkt niet voor druk

Premier Benjamin Netanyahu na het houden van consultaties met het zuidelijk commando in Beersjeva. Foto: GPO-PMO/facebook.
Premier Benjamin Netanyahu na het houden van consultaties met het zuidelijk commando in Beersjeva. Foto: GPO-PMO/facebook.

Israël gaat door met de militaire actie tegen Hamas. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vrijdag gezegd in een toespraak tot het volk.

Netanyahu liet weten dat „internationale druk ons er niet van zal weerhouden met volle kracht militaire acties te ondernemen tegen een terreurorganisatie die oproept ons te vernietigen.” Nu de operatie een groeiend aantal levens aan Palestijnse kant eist, neemt de druk op de partijen om de gevechten te staken toe.

De Amerikaanse president Barack Obama bood vrijdag aan om te bemiddelen een staakt-hetvuren te bereiken tussen Israël en Hamas. Hij deed dat in een telefoongesprek met Netanyahu. Obama bevestigde echter ook het recht van Israël zichzelf te verdedigen.

De hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, Navi Pillay, sprak vrijdag haar verontrusting uit over Israëls militaire operaties in Gaza. Ook keurde ze het lukraak afschieten van raketten vanuit Gaza op Israël af.

Gazastrook

Volgens Palestijnse bronnen zijn er vrijdag zeker honderd Palestijnen omgekomen in de Gazastrook, onder wie ten minste 24 kinderen en 16 vrouwen. Verder zouden 600 mensen verwondingen hebben opgelopen.

In Israël overleed een vrouw aan een hartaanval tijdens het luchtalarm. Verder raakte een aantal mensen gewond bij raketinslagen of omdat ze ten val kwamen bij hun pogingen veilige ruimtes te bereiken. De meesten raakten slechts lichtgewond.

Netanyahu had daar in zijn speech een verklaring voor. „We ontwikkelen verdedigingssystemen om onze burgers tegen raketten te beschermen, en zij gebruiken hun burgers om hun raketten te beschermen”, stelde de premier. „En dat is het hele verschil: zij vuren lukraak op onze burgers en onze steden. Soms raken zij per ongeluk soldaten. Wij treffen hun gewapende strijdkrachten en raken soms per ongeluk burgers.”

Hij zei verder dat het leger meer dan duizend doelen van Hamas, de Islamitische Jihad en andere terreurorganisaties heeft geraakt. De aanvallen zullen doorgaan totdat Israël er zeker van kan zijn dat de rust voor zijn burgers terugkeert.

Wereldleiders

Ook zei de politicus dat hij in de afgelopen dagen met belangrijke wereldleiders heeft gesproken om uitleg te geven. Hij voerde gesprekken met ondermeer de Amerikaanse president Barack Obama en de Russische president Vladimir Putin. “Tegen hen allen zei ik iets simpel: geen land accepteert dat er op zijn burgers geschoten wordt zonder een harde respons te geven.”

De Likud leider was verder vol lof over het Iron Dome afweersysteem. Dit is een grote aanwinst voor Israëls nationale veiligheid. Hij gelooft dat dit een van de meest indrukwekkende ontwikkelingen in defensiematerieel is in de afgelopen tientallen jaren. Israël werkt er aan om het hele land te beschermen met systemen die raketten kunnen onderscheppen van elke afstand.

Tijdens de persconferentie wilde Netanyahu niet zeggen of een grondoffensief nabij is. De chefstaf van het leger, Benny Gantz, zei vrijdag dat het leger er klaar voor is de operatie uit te breiden.

Dit artikel verscheen in iets kortere vorm in het Reformatorisch Dagblad op 12 juli 2014.

One Comment

Add yours →

  1. likoednederland 14 jul 2014 — 12:07

    Hamas brengt mensenoffers. Hamas zet Palestijnse vrouwen en kinderen moedwillig in als menselijk schild. En noemt deze oorlogsmisdaad op de eigen televisiezender “zeer succesvol”.
    Zie de beelden: http://likud.nl/2014/07/hamas-brengt-mensenoffers/

Reacties zijn gesloten.