Israëls raketschild

De Iron Dome in actie. Foto; IDF.
De Iron Dome in actie. Foto; IDF.

Over hoe het raketschild dat de Israëlische steden beschermt precies werkt, wilden Israëlische woordvoerders de laatste dagen weinig zeggen. “Het systeem staat onder dreiging”, zei zegsman Peter Lerner van het Israëlische leger.

“Ze begrijpen dat elke keer als ze Israël willen treffen ze de Iron Dome tegenkomen. We zijn dus heel voorzichtig met de informatie die we geven. Maar ik ben elke keer weer heel blij als de Iron Dome met succes een raket onderschept.”

Wat woordvoerders wel wilden zeggen is dat de Iron Dome in ruim 90 procent van de pogingen vijandelijke raketten te onderscheppen, succes boekt. Een radarsysteem signaleert de aanzeilende raketten. Een computer berekent welk traject de vijandelijke raket neemt en geeft een waarschuwing. Als een raket afvliegt op een onbevolkt gebied, doet het raketschild niks. Tenslotte is ook aan de antiraketraket een prijskaartje verbonden, al wil het leger niet zeggen hoeveel dat is. Berichten daarover in de media lopen uiteen.

Van de circa 1150 raketten die Hamas en andere terreurgroepen gisteravond vanuit de Gazastrook op Israël hadden afgevuurd, heeft de Iron Dome ongeveer 200 onderschept. Lerner wilde niet zeggen hoeveel batterijen het leger momenteel in het land heeft opgesteld, maar hij zei dat ze voldoende zijn om de staat te beschermen. De luchtmacht opereert de afweerinstallaties.

Tiende batterij

Het Israëlische dagblad The Jerusalem Post meldde deze week dat gisteren onder toezicht van het ministerie van Defensie de tiende Iron Dome batterij werd opgesteld. Vorige week verschenen er ook al er twee nieuwe installaties. Technici van de Rafael Advanced Defense Systems en de Elta divisie van  de Israel Aerospace Industries hebben de afgelopen dagen koortsachtig gewerkt  om ze sneller klaar te maken dan oorspronkelijk gepland.

Hoe goed het verdedigingsmechanisme ook is, het is niet in staat alle raketten tegen te houden. Het Homefront Commando – de afdeling van het leger belast met de bescherming van burgers – sommeert de burgers dan ook dekking te zoeken bij luchtalarm. Wie kan dient zich naar schuilkelders of de versterkte veilige kamers te begeven. Wie dat niet kan, gaat in het midden van een gebouw staan, dat wil zeggen een trappenhuis.

Op de website van het Homefront commando kunnen Israëliërs zien hoeveel seconden ze hebben om het lijf in veiligheid te stellen. In Asjkelon is dat bijvoorbeeld 30 seconden en in Tel Aviv en Jeruzalem 90 seconden. In de beschermde ruimtes dienen ze tien minuten te wachten, maar velen beschouwen de luide knallen van de Iron Dome onderscheppingen al als een soort ‘sein veilig’.

Gebouw binnen lopen

Wie net op straat loopt als de sirenes loeien probeert een gebouw binnen te lopen. Wie zich in een open ruimte bevindt gaat op de grond liggen en doet de armen over het hoofd. Het Jeruzalemse trambedrijf Citypass laat weten dat de tram bij luchtalarm doorrijdt naar het volgende station. Passagiers wordt gevraagd in de tram te blijven, lager dan de ramen te gaan zitten en de armen over het hoofd te houden.

Het publiek heeft ook de mogelijkheid applicaties te downloaden voor de mobiele telefoons die waarschuwen bij luchtalarm. Dat is gemakkelijk voor burgers met gehoorproblemen of die op plekken zijn waar ze de sirenes niet kunnen horen. Ook kunnen mensen waarschuwingen via twitter ontvangen. Verreweg het belangrijkste waarschuwingsmiddel blijft echter de sirene.

Sommigen vertrouwen voldoende op de Iron Dome om bij luchtalarm zich naar het balkon of het raam te begeven om een video te maken van de onderschepping. Ook trekt een getroffen huis veel bekijks. Af en toe doet de radio een oproep niet naar plekken te lopen die een voltreffer hebben gekregen.

Dit artikel verscheen eerder deze week in RD.nl

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close