Onenigheid Egypte en Hamas belangrijk obstakel

Ambassadeur Michael Oren. Foto: Atlantic Council, Flickr.

Israël en Hamas zijn akkoord gegaan met een VN-voorstel om tussen 10.00 en 15.00 uur (9.00 en 14.00 uur Nederlandse tijd) donderdag een humanitair staakt-het-vuren in acht te nemen.

Dinsdag nam Israël al voor zes uur een eenzijdig staakt-het-vuren in acht. Hamas bleef Israël destijds echter bestoken met projectielen.

Een Israëlische delegatie zou donderdag naar de Egyptische hoofdstad Caïro vertrekken om deel te nemen aan besprekingen onder leiding van Egypte over een langer staakt-het-vuren.

De Palestijnse president Mahmud Abbas was woensdag al in Caïro om te praten over een bestand. Ook Tony Blair, afgezant van het Midden-Oostenkwartet (de EU, VS, VN en Rusland), schoof aan.

Abbas sprak met afgevaardigden van Hamas, Egypte, Qatar en Turkije, aldus The Jerusalem Post. Ook vertegenwoordigers van Tunesië en Frankrijk zouden bij de onderhandelingen betrokken zijn.

Obstakel

Het belangrijkste obstakel om tot een bestand te komen, zijn meningsverschillen tussen Egypte en Hamas. Hamas wil dat Egypte de grens tussen Egypte en de Gazastrook bij Rafah weer openstelt. Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde gisteren dat Egypte de grens alleen wil openen als veiligheidsfunctionarissen van Abbas die gaan bemannen. Hamas echter verwerpt dit idee. De beweging is gefrustreerd omdat het niet meer mogelijk is via de grens van Egypte te smokkelen.

De verhoudingen tussen Hamas en Egypte zijn slecht, die tussen Israël en Egypte goed. Hamas wil daarom graag dat Turkije en Qatar optreden als bemiddelaars, maar deze landen hebben weer geen goede contacten met Israël. Turkije en Qatar kunnen wel bemiddelen tussen Hamas en Egypte.

Israël eist voor een staakt-hetvuren een volledig einde aan de beschietingen vanuit de Gazastrook. De Israëlische premier Netanyahu zei gisteren tijdens een persconferentie met de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, dat Israël een oplossing wil waarbij het rakettenarsenaal en het tunnelstelsel van Hamas dat dient om Israël aan te vallen, worden ontmanteld.

Eisen Hamas

De eisen die Hamas stelt om de gevechten te beëindigen, stuiten op tegenstand. Hamas wil de vrijlating van activisten die Israël de afgelopen weken arresteerde na de ontvoering van drie Israëlische jongens en de opening van grensovergangen. Het is echter wel mogelijk dat deze eisen later ter sprake komen in onderhandelingen.

Eerder deze week liet Michael Oren, de vroegere Israëlische ambassadeur in Washington, zich vol lof uit over het feit dat Netanyahu het staakt-het-vuren dinsdag accepteerde. Netanyahu verwierp daarmee de druk van de rechterflank in de coalitie en zijn partij om veel harder op te treden. „Hij werkte in stilte en drukte Hamas zo in een hoek”, analyseerde Oren.

Het is volgens Oren misschien ook mogelijk te voorkomen dat Abbas via de VN eenzijdig een Palestijnse staat uitroept. In plaats daarvan kan er een regeling worden getroffen waarbij de vredesbesprekingen worden hervat.

Oren ziet een mogelijkheid voor Palestijnse veiligheidstroepen om straks een rol te vervullen in Gaza. Deze zouden de grensovergangen kunnen bemannen en de zware wapens van Hamas op kunnen ruimen.

De vroegere ambassadeur bevestigt dat de verhoudingen tussen Egypte en Hamas slecht zijn en die tussen Egypte en Israël goed. Er bestaat er “een open kanaal” tussen Israël en de Egyptische regering van president Abdel Fattah al-Sisi. “Hamas is gefrustreerd omdat het niet meer mogelijk is over de grens van Egypte te smokkelen. Dat is een van de redenen dat er vijandelijkheden uitbraken. Egypte ziet Hamas als een tegenstander.”

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad op 17 juli 2014

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close