Gevechten Gazastrook eisen zware tol

Gaza. Foto: OCHA.
Gaza. Foto: OCHA.

JERUZALEM – De gevechten in de Gazastrook hebben de afgelopen dagen een zware tol geëist. Er kwamen sinds zaterdagmiddag tientallen Palestijnen om en dertien Israëlische soldaten. Het was zondag de bloedigste dag sinds het begin van het offensief.

Het VN-Coördinatiebureau voor Humanitaire Zaken (OCHA) meldde dat van zaterdagmiddag tot gistermiddag drie uur, zestig Palestijnen, onder wie zeventien kinderen en veertien vrouwen, zijn omgekomen in de wijk Shejaia in het oostelijk deel van de stad Gaza.

Het grote aantal slachtoffers verhoogt volgens OCHA de zorg over het respect voor het principe van onderscheid en proportionaliteit onder internationaal humanitair recht.

Sinds het begin van de Israëlische operatie tegen Hamas, die twee weken geleden begon, zijn volgens OCHA tot gistermiddag 375 Palestijnen gedood, onder wie 270 burgers. Palestijnse reddingsdiensten spraken vanmorgen al van 500 doden. Ook hebben zeker 130.000 mensen hun huizen verlaten. Van de ontheemden hebben er bijna 84.000 een schuilplaats gevonden in scholen van de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA).

Israëlische media meldden dat het leger een veldhospitaal opricht bij de grensovergang Erez. Deze is vooral bedoeld voor de behandeling van vrouwen en kinderen. Het hospitaal krijgt ook een kamer voor vrouwen die moeten bevallen.

Het Israëlische leger heeft Palestijnen in bepaalde delen van Gaza gewaarschuwd hun huizen te verlaten. Hamasleiders hebben echter gezegd dat ze moeten blijven. De wijk Shejaia van Gaza is volgens Israëlische persberichten gebruikt voor het afvuren van raketten, vooral op de stad Ashdod.

In de afgelopen dagen zijn dertien Israëlische soldaten gedood. In totaal kwamen er zeker achttien soldaten om. Ook zijn tientallen soldaten gewond geraakt. Zeker twee Israëlische burgers zijn omgekomen. Verder hebben Israëliërs verwondingen opgelopen bij raketinslagen en pogingen om snel beveiligde ruimtes te bereiken.

Premier Benjamin Netanyahu zei gisteren dat Israël niet voor deze campagne heeft gekozen, maar dat zijn land ertoe werd gedwongen. Israël probeert nu voor een lange periode rust te krijgen en een zware slag toe te brengen aan Hamas en andere terreurorganisaties in Gaza.

De premier voegde eraan toe dat het leger vele tunnels heeft ontdekt, waarvan sommige onder Israëlisch grondgebied doorlopen. Hamas heeft jarenlang aan de tunnels gewerkt en daar veel geld in gestopt. Het doel was grootschalige terreuraanvallen en kidnappings uit te voeren.

Netanyahu meldde ook dat de Verenigde Staten, Canada, Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk en vele andere belangrijke landen Israëls recht op zelfverdediging hebben erkend. Verder zei hij dat Hamas verantwoordelijk is voor de gevolgen van zijn agressie. Israël doet volgens hem zijn best te voorkomen dat de burgers in Gaza worden getroffen. „We betreuren elke verwonding van onschuldigen, maar voor zover zij letsel oplopen is Hamas –en alleen Hamas– te beschuldigen.”

Pogingen een langdurig bestand te bereiken zijn mislukt. De Palestijnse president Mahmud Abbas en de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, voerden gisteren gesprekken in Doha in Qatar om te praten over een manier om de rust te herstellen. Ban Ki Moon veroordeelde Israëls militaire actie in de wijk Shejaia.

Dit artikel verscheen ook in RD.nl op 21 juli 2014. 

 

%d bloggers liken dit: