Israël en de opinie in binnen- en buitenland

Premier Netanyahu (l.), defensieminister Ya’alon (m.) en stafchef Gantz (l.)voeren overleg. Foto: GPO.
Premier Netanyahu (l.), defensieminister Ya’alon (m.) en stafchef Gantz (l.)voeren overleg. Foto: GPO.

Een van mijn buren heeft mij herhaaldelijk verteld dat Israël er alleen voorstaat en dat het land weinig begrip ondervindt. Dat beeld is breed verspreid onder Israëliërs en burgers elders in de wereld die sympathie koesteren voor Israël.

Maar het is niet zo dat officiële kringen in Israël er net zo over denken. Jeruzalem was eigenlijk best tevreden over het begrip in andere landen voor de huidige operatie tegen Hamas. De Britse premier David Cameron bijvoorbeeld, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse president Barack Obama – allemaal bevestigden ze Israëls recht op zelfverdediging.

Anti-Israëldemonstraties

Ook veel gewone burgers in westerse landen denken er zo over. Maar niet iedereen. Vorige week waren er anti-Israëldemonstraties in bijvoorbeeld Nederland en Frankrijk. Het is moeilijk te meten, maar soms lijkt het alsof er bij regeringen in Europa meer begrip bestaat voor Israël dan bij de burgers.

Televisiezenders leggen grote nadruk op de slachtoffers aan Palestijnse kant. Maar de raketaanvallen waaraan miljoenen Israëlische burgers blootstaan, krijgen minder aandacht. Internetgebruikers kunnen ook terecht bij allerlei anti-Israëlwebsites voor een portie uiterst eenzijdige berichten.

Jeruzalem kon met tevredenheid constateren dat Hamas vrijwel geïsoleerd is. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi moet niets van deze beweging hebben. Tenslotte komt deze voort uit de moslimbroeders. Het lijkt dat Hamas geen vrienden meer heeft in de Arabische wereld, behalve mogelijk Turkije en Qatar. Bij het gewone Arabische volk echter is dat anders.

Netanyahu’s achterban

Het grote probleem was dat een deel van zijn eigen achterban premier Benjamin Netanyahu onder vuur nam. Hij heeft zijn partijgenoot, de viceminister van Defensie, Danny Danon, de deur gewezen. Danon, die vaak op het televisiescherm verschijnt om te beweren dat Israël veel harder in het rond moet meppen, voerde vorige week de aanvallen op de premier op. Avigdor Lieberman, de minister van Buitenlandse Zaken, liet de premier ook vallen. Hij pleitte voor de herbezetting van de hele Gazastrook.

Netanyahu –en de minister van Defensie, Moshe Ya’alon– namen hun beslissingen echter weloverwogen. Door akkoord te gaan met het staakt-het-vuren dinsdag –dat door Hamas werd verbroken– verwierf Netanyahu meer internationale steun. Ook bevestigde hij daarmee dat Israël deze oorlog niet wil, en een landoperatie nog minder.

Hamas bleef echter alle pogingen dwarsbomen om een bestand te bereiken door onredelijke eisen te stellen. De regering zag geen andere mogelijkheid meer dan grondtroepen Gaza in te zenden om een einde te maken aan de raketbeschietingen.

Hopelijk zal hun verblijf daar van korte duur zijn, zo weinig mogelijk burgerslachtoffers veroorzaken en meehelpen aan een spoedige val van het radicaalislamitische schrikbewind in dat gebied.

Elke zaterdag in het Reformatorisch Dagblad: Israël Ingezoomd. Commentaar vanuit Jeruzalem op gebeurtenissen in Israël. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close