VS en VN zetten Israël onder druk

John Kerry zou een rol toe willen kennen aan de twee belangrijke supporters van Hamas, Turkije en Qatar. De Amerikaanse minister tussen zijn ambtgenoten, Ahmet Davutoglu van Turkije (l.) en Khalid Al Attiyah van Qatar, Foto: State Departent.
John Kerry zou een rol toe willen kennen aan de twee belangrijke supporters van Hamas, Turkije en Qatar. De Amerikaanse minister tussen zijn ambtgenoten, Ahmet Davutoglu van Turkije (l.) en Khalid Al Attiyah van Qatar (r.), bij een ontmoeting zaterdag in Parijs. Foto: State Department.

De Verenigde Staten en de Verenigde Naties zetten Israël onder zware druk om een staakt-het-vuren in de Gazastrook in acht te nemen.

Israël probeert Hamas een zware slag toe te brengen, zodat de beweging niet meer in staat is raketten op Israël af te vuren en tunnels te gebruiken voor het plegen van aanslagen.

De operatie zorgt echter ook voor een hoog aantal slachtoffers in Gaza. Dat is inmiddels gestegen tot ruim boven de 1000. In Israël zijn een kleine 50 doden te betreuren.

De Amerikaanse president Obama drong zondag in een telefoongesprek met de Israëlische premier Netanyahu aan op een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Andere afspraken

Het bestand zou volgens een persbericht van het Witte Huis gevolgd moeten worden door andere afspraken, die de Palestijnen in de Gazastrook in staat stellen een normaal leven te leiden en die tegemoetkomen aan hun economische noden. De ontwapening van terreurgroepen moet volgens het persbericht uiteindelijk plaatsvinden in het kader van een politieke oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Niet alleen de Amerikaanse president, ook de Verenigde Naties oefenen zware druk uit op Israël om de operatie in de Gazastrook te staken. De Veiligheidsraad stemde vanmorgen in met een resolutie die de partijen oproept tot een onmiddellijk humanitair staakt-hetvuren.

Israël vreest dat een bestand gevolgd zal worden door een politieke regeling die Hamas in staat stelt zich verder te bewapenen en zich voor te bereiden op de volgende gevechtsronde met Israël.

Het Egyptische voorstel 

Wat Israël betreft, bood het Egyptische voorstel vorige week de beste kans van slagen. Het door Caïro gelanceerde plan stelde een onmiddellijk staakt-het-vuren voor, dat gevolgd zou worden gevolgd door opening van Gaza’s grensovergangen. Verder stelde het Egyptische plan voor dat de Palestijnse Autoriteit een rol krijgt in de Gazastrook. Hamas nam in 2007 tijdens een staatsgreep de macht over van de Palestijnse Autoriteit. Israël accepteerde dit plan, maar Hamas verwierp het.

Het Israëlische kabinet verwierp vrijdag unaniem een voorstel tot een staakt-het-vuren van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry. Over dit voorstel bestaan onduidelijkheden. Het Israëlische dagblad Ha’aretz publiceerde zondag Kerry’s ontwerpplan, maar andere media meldden weer dat het om een ouder Egyptisch voorstel ging.

Kerry zou een rol toe willen kennen aan de twee belangrijke sponsors van Hamas, Turkije en Qatar. Het rept met geen woord over Israëls recht op veiligheid en over de demilitarisatie van Hamas.

Om Kerry niet helemaal voor het hoofd te stoten ging Israël akkoord met een tijdelijk bestand op zaterdag. Israël wilde dat verlengen, maar beschietingen vanuit Gaza maakten daar een einde aan.

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad op 28 juli 2014.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close