Vier scenario’s voor na de Gazaoorlog

Bij een pro-Gaza manifestatie in Frankrijk. Foto: Mourad DACHRAOUI / CC Flickr.
Bij een pro-Gaza manifestatie in Frankrijk. Foto: Mourad DACHRAOUI / CC Flickr.

Het driedaagse staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas heeft vrijdag geen standgehouden. Of er de komende dagen alsnog een wapenstilstand bereikt wordt, zal moeten blijken. Hoe zal het op lange termijn verdergaan? Met een slag om de arm –niemand kan immers in de toekomst kijken– waag ik me aan enkele scenario’s.

  • De Westelijke Jordaanoever blijft onder Israëlische controle.

Westerlingen zien in de oprichting van een Palestijnse staat naast Israël een soort wondermiddel. Als die eenmaal opgericht wordt, zal er op miraculeuze wijze vrede komen.

Israëliërs hebben genoeg realiteitszin om te beseffen dat het risico bestaat dat Hamas of andere radicale moslimgroepen de macht overnemen. Dat zal de veiligheid van Israël niet ten goede komen. En als Israël op de aanvallen reageert, zullen ook Palestijnse burgers op de Westoever een zware prijs betalen.

Ik zeg niet dat er geen ruimte is voor een Palestijnse autonome entiteit, of zelfs voor een Palestijnse staat. Maar Israëliërs zullen na de afgelopen drie weken meer dan ooit beseffen dat hun land controle op de veiligheid moet houden.

Paranoïde? De Iraanse geestelijk leider, ayatollah Ali Khamenei, zei deze week dat de hele wereld, „vooral de wereld van islam”, de plicht heeft om het Palestijnse volk zo veel mogelijk wapens te geven.

  • Israëls houdt grote problemen met de radicale islam.

Khamenei gaf aan waar het allemaal heen moet: een confrontatie met Israël. Israël heeft al strijd geleverd met het soennitische Hamas en het sjiitische Hezbollah. Daarnaast liggen andere potentiele tegenstanders op de loer. Het soennitische IS (voorheen ISIS) rukt verder op, al-Qaida-aanhangers zijn actief, en het sjiitische Iran is bezig met het ontwikkelen van nucleaire capaciteit. Radicale soennieten en sjiieten voeren ook nu nog oorlog met elkaar. Maar deze twee groepen kunnen zich verenigen als de Joodse staat moet worden bestreden.

  • Kritiek op Israël groeit.

Bij confrontaties tussen Israël en radicale islamitische groepen vallen er doden onder de Arabische burgers. Reden: de militanten bestoken Israël vanuit dichtbevolkt gebied. De oorlogsbeelden leiden echter tot steeds grotere kritiek op Israël. Regeringen zullen druk uitoefenen op Jeruzalem om de strijd te staken. De beelden brengen in westerse landen massa’s demonstranten op de been. En bij velen van hen verdwijnt de scheiding tussen haat tegen Israël en haat tegen Joden.

  • De immigratie naar Israël neemt toe.

Het antisemitisme in Europa groeit. Vanuit Frankrijk is het aantal immigranten in het eerste kwartaal verviervoudigd, aldus The Jerusalem Post. Al ligt Israël in de confrontatiezone tussen het Westen en de radicale islam, veel Joden zullen zich er veiliger voelen dan in Europa.

(Elke zaterdag in het RD.nl Israël Ingezoomd. Commentaar op gebeurtenissen in Israël en omstreken vanuit Israël zelf.)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close