Troepen trekken zich terug uit Gaza 

Pantserkorps staat opgesteld langs de grens met Gaza. Foto: IDF.
Pantservoertuigen langs de grens met Gaza. Foto: IDF.

Israëlische troepen trokken zich de afgelopen dagen gedeeltelijk terug uit de Gazastrook.  Ze stellen zich nu op langs de grens van dat gebied.

Een volledige  unilaterale terugtrekking kan geschieden zodra Israël vrijwel alle tunnels heeft verwoest, die Hamas kan gebruiken om Israël aan te vallen. Als daarna Hamas of andere groepen Israël met raketten aanvallen, zal de luchtmacht doelen in de Gazastrook bestoken.

Vorige week waren er al aanwijzingen dat Netanyahu een punt achter de operatie wil zetten. Op termijn hoopt Israël een langdurig bestand te bereiken dat bepaalt dat Hamas wordt ontwapend. Hamas wil open grenzen en vrijlating van Palestijnse gevangenen. Beide partijen zullen pijnlijke concessies moeten doen om een regeling mogelijk te maken.

Doden en gewonden 

Ook de Israëlische media geven aandacht aan het aantal doden, gewonden en vluchtelingen in de Gazastrook.  Televisiezenders tonen beelden van zware verwoestingen en lijdende mensen. Maar de televisiezenders laten ook beelden zien van de tunnels die in gebouwen in de Gazastrook uitkomen en van bommen die in huizen verborgen zitten.

Tal van Israëliërs vinden het vreselijk wat de burgerbevolking in de Gazastrook overkomt. Maar ze leggen de schuld meestal bij Hamas. Ze zijn ervan overtuigd dat deze is begonnen, de staakt-het-vuren akkoorden heeft verbroken en zich onder de burgerbevolking schuil houdt om militaire acties tegen Israël uit te voeren.

Catastrofe in Gaza 

Ondertussen voltrekt zich in Gaza een catastrofe. De hulporganisatie Oxfam Gaza meldde vrijdag dat de crisis uit de hand loopt. De 450.000 mensen die onderdak hebben gezocht in de overvolle scholen en gebouwen, verkeren in wanhopige omstandigheden. Veel mensen krijgen per dag slechts drie liter schoon water.

De water- en rioolvoorzieningen in de Gazastrook hebben zware verwoestingen opgelopen. Door het gebrek aan elektriciteit is de watervoorziening aan de hele bevolking van 1,8 miljoen mensen verminderd. Rioolwater dreigt waterbronnen te vervuilen en de dreiging van ziekten neemt toe. Ziekenhuizen waarmee Oxfam werkt hebben grote moeite de problemen op te vangen.

Het VN-Coördinatiebureau voor Humanitaire Zaken OCHA meldde donderdag dat sinds het begin van de oorlogshandelingen 1118 mensen werden gedood, waarvan 74 procent burgers. Het Palestijnse ministerie van Gezondheid telde donderdag zelfs 1418 doden en 8265 gewonden.

Druk op Netanyahu

Het lijden van de Palestijnse bevolking veroorzaakt zware internationale druk op premier Benjamin Netanyahu om de operatie te stoppen. Maar Netanyahu voelt de druk ook van de andere kant. De rechtse ministers Naftali Bennett (Economie) en Avigdor Liberman (Buitenlandse Zaken) pleiten ervoor de operatie voort te zetten. Daarin worden ze gesteund door de leiders van de lokale raden van de dorpen die aan de Gazastrook grenzen. Deze namelijk gaan al jarenlang gebukt onder de beschietingen vanuit de Gazastrook. Ze willen dat daar nu een einde aan komt.

Ook het Israëlische publiek heeft genoeg van de jarenlange raketbeschietingen uit Gaza. Van de Joodse Israëliërs vindt 85 procent dat staking van raketbeschietingen en opruimen van tunnels vanuit de Gaza naar Israël voorwaarden zijn om de militaire operatie te eindigen. Een kleine meerderheid van 51 procent vindt zelfs dat de omverwerping van het Hamas regime noodzakelijk is. Dat blijkt uit een onderzoek van de Haifa Universiteit

Een eerdere versie van dit artikel verscheen afgelopen zaterdag in RD.nl