Balans na vier weken dagen strijd 

Door het leger uit gemaakte mortierbommen. Foto: IDF.
Door mortierbommen die door Givati soldaten werden gevonden in een tunnel. Foto: IDF.

JERUZALEM – Het 72-urig staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas dat dinsdag inging, hield stand. Israël trok zijn troepen terug uit de Gazastrook en stelde deze op langs de grens, terwijl Hamas en andere militante groepen staakten met het afschieten van raketten en mortieren op Israël.

Vlak voordat het bestand dinsdag inging, schoten militanten uit Gaza nog een salvo in de richting van Jeruzalem. Daarbij werd tenminste een huis getroffen in Beit Sahour in Palestijns gebied. Niemand liep daar verwondingen op, maar het huis raakte zwaar beschadigd.

De derde gevechtsronde tussen Israël en Hamas – eerdere confrontaties deden zich voor in 2008/2009 en in 2012 – duurde meer dan 4 week. In Israël verloren 64 soldaten en 3 burgers het leven. Aan de Palestijnse zijde vielen meer dan 1800 doden. Op Israël zijn 3356 beschietingen uitgevoerd, waarvan er 578 zijn onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem, aldus de Israëlische televisiezender Channel 2.

Doel

Het doel van Israël was de rust te herstellen en een einde te maken aan de tunneldreiging. Het is moeilijk te zeggen of dat is gelukt, want mogelijk zijn nog niet alle tunnels ontdekt. Het leger heeft in totaal 32 tunnels onschadelijk gemaakt.

Ook was het de bedoeling een zware slag toe te brengen aan Hamas en andere terreurgroepen. Daar lijkt het leger in te zijn geslaagd. Israëlische bronnen zeggen dat circa de helft van de doden in Gaza strijders waren, maar Palestijnse bronnen betwisten dit. Van de circa 10.000 raketten die voor de oorlog in het bezit waren van Hamas en andere milities, zou ongeveer driekwart zijn afgeschoten of vernietigd. Israëliërs die in de dorpen rond de Gazastrook wonen, mochten dinsdag terug naar hun huizen omdat het weer veilig zou zijn. Velen echter willen eerst een paar dagen wachten voordag zij huiswaarts keren.

Hamas en andere groepen bewezen tijdens de derde gevechtsronde over aanzienlijke capaciteit te beschikken. Ze slaagden erin verliezen te veroorzaken onder Israëls goed getrainde en bewapende soldaten, luchtalarm te creëren in grote delen van Israël, het vliegverkeer bij luchthaven Ben Gurion te ontregelen, het normale leven in dorpen en steden rondom de Gazastrook onmogelijk te maken en aan de macht te blijven. Foto’s en televisiebeelden uit Gaza droegen eraan bij dat Israël door vele als agressor werd gezien en een deel van de publieke opinie in het westen zich tegen dat land keerde.

Diplomatiek proces

Veel van hoe het nu verder gaat hangt af van het diplomatieke proces dat mogelijk op gang komt. Als een regeling wordt getroffen waarbij Hamas zijn arsenaal niet weer op kan bouwen en de Palestijnse Autoriteit en Egypte een rol vervullen, kunnen de levensomstandigheden in Gaza verbeteren. Maar als blijkt Hamas evenveel macht houdt als voorheen en zijn beleid voortzet, kan het aftellen naar de vierde gevechtsronde beginnen.

Het Israëlische leger zal in de toekomst nadruk blijven leggen op de verbetering van het raketschild. De dreiging van raketten komt niet alleen van Hamas, maar ook van Hezbollah in Libanon, Iran en straks mogelijk van de Islamitische Staat. Ook zal het leger meer dan voorheen de nadruk leggen op technologie om tunnels op te sporen. Israël heeft ondervonden dat een oorlog vandaag niet alleen te land, ter zee en in de lucht plaatsvindt, maar ook onder de grond.

(Dit artikel verscheen in iets kortere vorm in het RD.nl op woensdag 6 augustus.)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close