Vier keer luchtalarm in Jeruzalem

Een van de opties is een nieuwe landoperatie. Foto; IDF.
Een van de opties is een nieuwe landoperatie. Foto: IDF.

Het kostte ons en onze buren meer tijd dan de vorige keren om het trappenhuis van ons flatgebouw te bereiken. Het liep namelijk tegen middernacht toen de sirenes loeiden en de meesten lagen dus al in bed. Anders dan in het verleden vaak het geval is geweest, hebben alle buren tegenwoordig de gewoonte ’s nachts te slapen.

Het was de vierde keer in de afgelopen weken dat in Jeruzalem het luchtlalarm klonk. Vervelend is dat. Toch hebben Jeruzalemmers niets te klagen in vergelijking met de burgers in Ashkelon, Ashdod, Sderot of Beersheva, laat staan met de kibboetsniks in de dorpen dicht bij de Gazastrook. Daar klinkt het alarm soms meerdere keren per dag. Bovendien hebben wij hier de luxe van 90 seconden vluchttijd.

De regering poogt de rust te herstellen. Of door militaire actie, of door diplomatie. Israël trok dinsdag de delegatie terug uit Cairo, die daar was om te onderhandelen over een langdurig bestand tussen Israël en Hamas. Reden van de terugtrekking was dat militanten in Gaza weer op Israël begonnen te schieten. Israël weigert te onderhandelen onder vuur.

Uitputtingsoorlog 

De vrees in Israël is dat Hamas en andere groepen een uitputtingsoorlog willen. Israël is niet van plan dat te tolereren. Over enkele dagen beginnen de scholen weer. Hoe kunnen de kinderen weer lessen krijgen als het risico bestaat dat er een raket in het klaslokaal of de schoolbus explodeert?

Een van de opties is nu een nieuwe landoperatie. Duizenden reservisten zijn de afgelopen dagen al opgeroepen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil een nieuwe grondoorlog echter het liefst voorkomen. Deze zal namelijk een groot aantal slachtoffers vergen onder soldaten en Palestijnse burgers.

Een andere mogelijkheid is dat beide partijen het volgende week opnieuw eens worden over een staakt-het-vuren van een of meerdere dagen. Dat biedt dan de mogelijkheid voor de Israëlische delegatie en de Palestijnse delegatie (waarin zowel Fatah als Hamas en andere partijen zijn vertegenwoordigd) het overleg in Cairo voort te zetten. Beide partijen praten niet rechtstreeks met elkaar. De Egyptenaren lopen heen en weer om boodschappen door te geven.

Egyptisch voorstel 

Op tafel ligt een Egyptisch voorstel voor een langdurig staakt-het-vuren. Volgens de Egyptische krant Al-Shourouq houdt het voorstel ondermeer in dat beide partijen de aanvallen op elkaar staken, Israël en de Palestijnse Autoriteit toezien op de rehabilitatie van Gaza en de vissers in Gaza een groter visgebied krijgen. Ook gaan de indirecte besprekingen in Cairo door om andere geschillen uit de weg te ruimen.

Een probleem is dat het plan niet spreekt over de ontwapening van Hamas. Het laatste waar Israëliërs en Palestijnen gebaat mee zijn is dat Hamas zich voor kan bereiden op een volgende gevechtsronde. Die zal mogelijk grotere destructie voor Israël en vooral voor de eigen bevolking in de Gazastrook brengen dan de huidige.

israel Ingezoomd: ele zaterdag in het RD.nl commentaar op gebeurtenissen in Israël vanuit Israël. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close