Munten uit de tijd van Joodse opstand 

Archeologen van de Israëlische Dienst voor Oudheden hebben enkele maanden geleden munten gevonden die vlak voor de verwoesting van de Tweede Tempel geslagen zijn.

De dienst maakte dat onlangs bekend. De ontdekking werd gedaan bij de aanleg van een nieuw gedeelte van de autoweg naar Tel Aviv. Daar vonden de archeologen de overblijfselen van een Joodse nederzetting uit het einde van de Tweede Tempelperiode (536 v.Chr-70 n.Chr.).

In een van de huizen troffen de archeologen een keramische geldkist aan met 114 munten uit het “jaar vier” van de eerste Joodse opstand tegen de Romeinen. Deze opstand had tot gevolg dat de Romeinen de tempel verwoestten.

“Het was heel boeiend dit te ontdekken”, vertelde de archeoloog van het district Judea, Pablo Betzer in het laboratorium van de Dienst voor Oudheden in Jeruzalem. “We controleerden wat graafmachines opgroeven. We dachten nooit dat we zoiets als dit zouden vinden.”

Archeoloog Pablo Betzer. Foto: © Alfred Muller.
Archeoloog Pablo Betzer. Foto: © Alfred Muller.

Betzer gelooft dat het geldkistje enkele maanden voor de val van Jeruzalem werd verborgen. Blijkbaar vreesde iemand dat het Romeinse leger op komst was. Hij verborg daarop zijn schat, mogelijk in de hoop het later weer op te graven. “Misschien was het van iemand die verbonden was aan het leiderschap. Misschien was het om voedsel te kopen voor de soldaten van de rebellen.”

Op alle munten staat aan de ene kant een afbeelding van een kelk met de woorden “voor de verlossing van Sion” en aan de andere zijde een loelav –een dichte palmtak – en twee citrusvruchten met de woorden ‘jaar vier’. Aangezien de opstand in het jaar 66 begon, moeten de munten uit het jaar 69 of 70 n.chr. dateren. “Het slaan van de munten was mogelijk een van de laatste pogingen om te overwinnen”, zegt Betzer.

De schat bleek verborgen in een hoek van een kamer. Het gebouw, dat ook nog twee andere kamers en een binnenhof had, dateert uit de eerste eeuw v.Chr. Het werd door de Romeinen verwoest.

In het begin van de tweede eeuw werd het gebouw opnieuw voor korte tijd bewoond. Tijdens de tweede Joodse opstand tegen de Romeinen onder Bar Kochba (132-135 n. Chr,) werd het opnieuw verwoest. Dat blijkt uit de vondst van een aantal kruiken. Het blijkt dat de inwoners van het dorp, net als de bewoners van andere Joodse dorpen in Judea, deelnamen aan de twee grote opstanden tegen de Romeinse overheersing.

De munt met de loelav en twee citrusvruchten (de trog) met daarom heen de woorden
De munt met de loelav en twee citrusvruchten (de trog) met daarom heen de woorden “Jaar Vier”. Foto: © Alfred Muller
Munten uit het jaar 4 van de Eerste Opstand tegen de Romeinen (het jaar 69 of 70 na. Chr.). Foto: © Alfred Muller
Munten uit het jaar 4 van de Eerste Opstand tegen de Romeinen (het jaar 69 of 70 na. Chr.). Foto: © Alfred Muller
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close