Grote wijnpers bij klooster in midden Israël

Luchtfoto van de omheining. Foto: Griffin Aerial Photography Company, Israëlische Dienst voor Oudheden.
Luchtfoto van de omheining. Foto: Griffin Aerial Photography Company, Israëlische Dienst voor Oudheden

Beit Shemesh – In de afgelopen weken hebben Israëlische archeologen de overblijfselen gevonden van een industrie- en wooncomplex. Ze geloven dat het een klooster betrof.

De opgravingen werden uitgevoerd in verband met de uitbreiding van de stad Beit Shemesh en werden gesponsord door het Israëlische ministerie van Constructie en Huisvesting.

Luchtfoto
Luchtfoto

Het complex bleek te bestaan uit een deel voor industrie en een deel om in te wonen. In het industriegedeelte vonden archeologen een bijzonder grote pers voor de productie van olijfolie. De wijnpers bleek twee persvloeren te hebben van waaruit de wijn afvloeide naar een vat. De omvang van deze landbouwinstallaties duidt erop dat de bewoners de producten maakten om ze te verkopen.

In het woongedeelte vonden de onderzoekers verschillende kamers, waarvan sommige een mozaïeken vloer hadden. Ook was er blijkbaar een trap die naar een hogere verdieping leidde. Het team legde verder twee bakovens bloot.

 Het mozaïek. Foto: Assaf Peretz, Israëlische Dienst voor Oudheden
Het mozaïek. Foto: Assaf Peretz, Israëlische Dienst voor Oudheden

De directeurs van de opgravingen, Irene Zilberbod en Tehila Libman van de Israëlische Dienst voor Oudheden, geloven dat het om een klooster uit de Byzantijnse tijd (324-640) ging. Ze troffen echter geen kerk aan of een ander duidelijk teken dat erop duidt dat het gebied bestemd was voor religieus gebruik. Maar bij vele andere kloosters uit de Byzantijnse tijd zijn soortgelijke vondsten gedaan. De monniken gebruikten de kamers mogelijk om in te wonen en voor godsdienstige doeleinden. Ze leefden echter van de landbouwproducten.

Het klooster ging ten onder aan het het begin van de islamitisch periode in de zevende eeuw. Daarna kwamen er nieuwe bewoners, die veranderingen doorvoerden.

De archeoloog van de Jeruzalem regio, dr. Yuval Baruch, zegt dat de plek zal worden gepreserveerd in het midden van de nieuwe wijk die zal worden aangelegd.

Luchtfoto
Luchtfoto
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close