Landau verwacht snel herstel toerisme

JERUZALEM – Door de oorlog tussen Israël en Gaza in juli en augustus is het aantal toeristen in Israël met 20 tot 30 procent gedaald. De verwachting is dat het toerisme na 3 tot 7 maanden hersteld zal zijn. Dat zei de minister van Toerisme, dr. Uzi Landau, gisteren op een persconferentie ter gelegenheid van het Joodse nieuwjaar.

Het jaar 2014 startte veelbelovend. Van januari tot en met augustus arriveerden 2,3 miljoen mensen in Israël, waarvan ruim 2 miljoen toeristen. Nadat Israël in juli Operatie Protective Edge startte tegen Hamas in de Gazastrook om een einde te maken aan de raketbeschietingen, nam het toerisme echter af.  Dat leverde het land een schade op van 2 miljard sjekel (425 miljoen euro).

Feestdagen

Onmiddellijk na het staakt-het-vuren dat op 26 augustus inging, startte het ministerie een campagne om het binnenlandse toerisme te stimuleren. De positieve respons hielp hotels te blijven opereren in de periode  tot de grote Joodse feestdagen, die vorige week begonnen. Tijdens de Joodse feestdagen verwacht Landau vooral boekingen van Israëli’s die in eigen land op vakantie gaan en van Joden uit het buitenland.

“Als het gaat om toerisme uit het buitenland, is de periode na de Joodse feestdagen belangrijker. We doen ons uiterste best gedurende Kerst alles weer te laten zijn zoals het was.”

Zijn ministerie richt zich nu vooral op promotie van toerisme naar Israël in de Verenigde Staten, Rusland en Duitsland. Uit Rusland komen bijna evenveel toeristen als uit de Verenigde Staten, en zij bleven tijdens de laatste Gazaoorlog nauwelijks weg.

Dr. Uzi Landau, de minister van Toerisme. Foto: © Alfred Muller 
Dr. Uzi Landau, de minister van Toerisme. Foto: © Alfred Muller

Hij zegt dat door Operatie Protective Edge bij sommigen mogelijk het idee is ontstaan dat Israël onveilig is.  “Mensen in het buitenland denken mogelijk dat het hier onveilig is, maar dit is een zeer veilig land.”

Na eerdere militaire operaties duurde het ongeveer drie tot zeven maanden totdat het toerisme naar Israël was hersteld. Hij wijst erop dat ondanks de operaties die Israël in de afgelopen 67 jaar voerde, het toerisme alleen maar is toegenomen. Hoewel er de laatste weken in Oost-Jeruzalem veel Palestijnse rellen zijn geweest, verwacht hij niet dat er een derde Palestijnse opstand uit zal breken.

Plicht

Door het aantal hotels, beschikbare transportmiddelen en de afmetingen van heilige plaatsen kan Israël niet hetzelfde aantal toeristen ontvangen als sommige Europese hoofdsteden. “We doen ons best zoveel mogelijk mensen als gast te ontvangen. We zien dat als onze plicht tegenover gelovigen van alle godsdiensten in de wereld om ons land open te hebben.”

Minister Landau ontving de media in het populaire Abraham Hostel in Jeruzalem, dat zich richt op de zogeheten ‘vrije onafhankelijke reizigers’. Dat zijn toeristen die zelfstandig door een land toeren, dikwijls met rugzak, en zoeken naar goedkope accommodaties. Abraham Hostel dankt zijn naam aan de Bijbelse aartsvader, die volgens de bewindsman de eerste trekker in de geschiedenis was die het land doorkruiste. Hij was echter niet alleen een trekker, hij ving zelf ook drie gasten op, die later engelen bleken te zijn. “We proberen nu dit soort toerisme te bevorderen. Na een paar jaar zal dit soort toerisme belangrijker zijn.”

Volgens het ministerie van Toerisme biedt het toerisme werk aan ruim 200.000 burgers.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close