Meer slachtoffers in het verkeer dan in oorlogen 

Sommige mensen zouden graag een keer op vakantie naar Israël gaan, maar ze denken dat Israël een onveilig land is. Welnu, Israël is geen onveilig land. Maar dat wil niet zeggen dat je hier niet uit moet kijken.

Als ik door Jeruzalem loop, ben ik altijd op mijn hoede. Dat is niet vanwege zakkenrollers of terroristische aanslagen, maar vanwege de medeweggebruikers.

Velen rijden alsof ze aan de late kant zijn voor een afspraak waar hun leven van afhangt. Als ik van het centrum van Jeruzalem naar mijn huis loop, dan zijn er bepaalde stukken waar ik zorg geen onverwachte  bewegingen te maken. Elk moment namelijk kan een fietser de helling afdalen en rakelings langs mij heenscheren met een snelheid van zo’n 50 km per uur.  Als ik langs een file loop, houd ik rekening met scooters of motorrijders die op het trottoir rijden. En verder kan elke automobilist elk moment het trottoir opschieten om de vierwieler te parkeren.

Het zebrapad

Als op een druk kruispunt het voetgangerslicht op groen is gesprongen, houd ik rekening met scooters, motorrijders of fietsers die het zebrapad opvliegen, dwars tussen de wachtende auto’s door. Scooter- en motorrijders vinden namelijk dat ze bij een rood licht vooraan mogen staan. Dat wil zeggen: twee tot vijf meter voor de auto’s, zodat ze een flinke voorsprong hebben. Fietsers houden zich aan geen enkele regel. Met grote snelheden rijden ze soms door het rode licht, ook al brengen ze zichzelf en anderen in gevaar.

De verkeersregels in het land zijn goed, de eisen voor het rijbewijs gedegen en de straffen voor wie te diep in het glaasje kijkt zwaar, dus daar ligt het niet aan. Maar het lijkt vaak alsof velen gewoon doen wat goed is in eigen ogen als ze het papiertje op zak hebben. Begrijp me goed: de meerderheid van de weggebruikers  is voorzichtig, maar menig weggebruiker gedraagt zich alsof er geen medeweggebruikers bestaan.

Risico

De cijfers liegen er niet om. De gemiddelde Israëli heeft meer kans om te komen op de weg, dan bij terreuraanslagen of oorlogen. Or Yarok, de organisatie voor verkeersveiligheid, meldde op 17 december 2013 dat sinds 1948 31.850 burgers waren omgekomen in het verkeer. Op de herdenkingsdag voor de gevallen in mei dit jaar bleek dat in dezelfde periode 23.169 soldaten en anderen hun leven hadden verloren bij oorlogen of ander geweld. Het verkeer vormt dus een veel groter risico voor een toerist – die niet in het leger hoeft te dienen – dan oorlogen of terreur.

Het goede nieuws is dat het aantal slachtoffers terugloopt. In 1974 vielen er nog 716 doden in het verkeer, in 2013 ruim 300. Wat meer voorlichting, wat meer verkeersonderwijs en wat meer politieagenten die de wegpiraten op de bon slingeren zouden het aantal slachtoffers verder terug kunnen dringen.

Elke week in RD.nl: Israël Ingezoomd. Commentaar op gebeurtenissen in Israël en omgeving. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close