Veiligheidsmaatregelen Jeruzalem aangescherpt

JERUZALEM. Israël heeft de veiligheidsmaatregelen in zijn hoofdstad de laatste dagen flink opgeschroefd. Het doel daarvan is nieuwe terreuraanslagen te voorkomen.

Op de perrons van de tram lopen politieagenten rond tussen de betonnen blokken die aan weers­zijden zijn opgesteld. Het is de laatste weken namelijk voorgekomen dat militanten het perron opreden om wachtende passagiers omver te rijden. In het centrum van Jeruzalem patrouilleert de politie te voet, met auto’s of op motoren. Op verschillende plaatsen in de hoofdstad hangen observatie­ballons om te controleren of het rustig blijft in de Arabische wijken. De grenspolitie heeft daar ook wegversperringen opgericht.

De Israëlische tv-zender Channel 2 meldde woensdag dat reservisten van het elitekorps Shayetet 13 hebben aangeboden de burgerwacht te versterken. De burgerwacht voert patrouilles uit en helpt daarmee de politie. De krant Ha’aretz meldde donderdag dat politie, inlichtingendienst en leger gaan samenwerken om individuen die een aanslag willen plegen voor te zijn.

Ook is de regering overgegaan tot het verwoesten van huizen van terroristen. Woensdagmorgen werd de woning met de grond gelijk­gemaakt van de Palestijn die vorige maand met zijn auto een perron van de tram opreed en daarbij een baby en een jonge vrouw doodde.

Het verwoesten van huizen is een omstreden maatregel. De effectiviteit is niet bewezen. Boven­dien stellen Palestijnen dat de maatregel niet wordt toegepast tegen Joodse terroristen, zoals de daders van de moord op een 17-jarige Palestijnse jongen in juli.

Ook op heel andere gebieden zoeken mensen naar een uitweg uit de geweldsspiraal. Woensdag had in de buurt van de synagoge waar terroristen dinsdag een bloedbad aanrichtten een bijeenkomst plaats van enkele geestelijken van de drie mono­theïstische godsdiensten. Zij spraken zich uit tegen het gebruik van geweld. Velen menen dat de huidige spanningen religieuze trekken hebben.

Het hoofd van de veiligheidsdienst, Yoram Cohen, bevestigde dat. Hij zei dat de moord op de Palestijnse jongen het startpunt vormde van het huidige geweld, maar dat het toenam door de gebeurtenissen op de Tempelberg. Hij stelde ook dat Knessetleden die de berg in Jeruzalem hebben bezocht en de status quo op deze zogeheten heilige plaats willen veranderen, een bijdrage aan de recente toename van het geweld hebben geleverd.

De moord op vier Israëliërs in een synagoge dinsdag vertoonde kenmerken van de moorden die terroristen van de Islamitische Staat (IS) plegen. De daders kozen bovendien bewust voor een religieuze plaats. Het zijn tekenen dat het conflict steeds meer een religieuze dimensie begint te krijgen.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close