Hulp aan Gaza

De Egyptische minister van buitenlandse Zaken Sameh Shoukry en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry bij de donorconferentie voor Gaza die op 12 oktober in Cairo door Egypte en Noorwegen werd georganiseerd. Foto: State Department
De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry bij de donorconferentie voor Gaza die op 12 oktober in Cairo door Egypte en Noorwegen werd georganiseerd. Foto: State Department

Elke paar jaar houdt de internationale gemeenschap een donorconferentie voor Gaza. Bij de laatste bijeenkomt op 12 oktober in Caïro zegden landen 5,4 miljard dollar toe. Qatar, dat radicale soennieten helpt, beloofde zelfs een miljard.

Wat zeker is, is dat niet al het geld zal arriveren. De landen weten namelijk ook dat Palestijnse leiders niet alle dollars zullen besteden zoals de belastingbetaler graag zou willen.

Dr. Gil Feiler, een deskundige op gebied van de Arabische economieën en Palestijnse economische ontwikkeling, zegt dat Hamasleiders „vrij rijk” zijn en villa’s bezitten. Hamaskopstuk Haniyeh heeft zo’n 4 miljoen dollar besteed voor een stuk grond dat hij heeft geregistreerd op naam van zijn dochter. En dat bij een werkloosheid van 45 procent.

Veel steun

Feiler wijst er ook op dat de inwoners van geen ander land in 2013 zo veel steun per hoofd van de bevolking hebben gekregen als de Palestijnen. In 2013 vingen Palestijnen 476 dollar per persoon. Kenia bijvoorbeeld moest genoegen nemen met slechts 61 dollar en Ethiopië met 35 dollar.

Als al het geld echt ten goede zou komen aan de burgers, en als het een stabiliserende functie zou hebben en de vrede zou bevorderen, dan viel er wat voor te zeggen. Maar het zal nooit echt wat worden met de economie in Gaza, zolang Hamas daar dominerende invloed heeft. Deze fanatieke moslimbeweging heeft gezworen tegen Israël te strijden en ze spant zich er ook voor in.

Destructie

Toen Hamas aan de macht kwam, bouwde zij goede relaties op met Hezbollah en Iran, die ook vinden dat Israël geen plaats verdient op de kaart. De voorbereiding op de strijd die Hamas niet kan winnen en die vooral destructie veroorzaakt onder de eigen bevolking, kost miljoenen. Bovendien is Israël op deze wijze genoodzaakt de grenzen te controleren.

Israël vreest ook nu dat Hamas een deel van de dollars zal besteden voor de heropbouw en uitbreiding van het tunnelnetwerk en de productie van raketten.

De internationale gemeenschap is er blijkbaar ook niet helemaal gerust op. De bedoeling is namelijk dat het geld via de Palestijnse Autoriteit van Fatahleider Abbas zal wordt uitgegeven. Maar wie kan controleren waar het uiteindelijk terechtkomt?

Huis kwijtgeraakt

De hulp helemaal stopzetten, zoals sommigen met anti-Palestijnse opvattingen willen, is verwerpelijk. Tenslotte zijn tijdens de oorlog deze zomer 100.000 mensen hun huis kwijtgeraakt. Palestijnen hebben een verkeerde keus gemaakt door in 2006 Hamas aan de macht te helpen, maar dat betekent niet dat ze aan hun lot moeten worden overgelaten. De armoede is schrijnend.

Maar de internationale gemeenschap zou er constant op moeten hameren dat ze zelf projecten op wil zetten in de Gazastrook. Buitenlandse ondernemingen kunnen dan Palestijns personeel aannemen bij de bouw van een fabriek of een woningcomplex. Op deze wijze kunnen ze zorgen dat westers geld ten goede komt aan de burgers en de economie enige vooruitgang boekt.

Israel Ingezoomd in RDnl: wekelijks korte analyse vanuit Jeruzalem over Israël, Palestina en het Midden-Oosten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close