Bethlehem zoekt steun voor de Palestijnse zaak

de kerstboom op het Kribbeplein. Foto: © Alfred Muller
De kerstboom op het Kribbeplein. Foto: © Alfred Muller

De feestelijke intocht van de Latijnse patriarch op 24 december, het optreden van koren op het Kribbeplein, en de kerstnachtmis: elk jaar is het vaste prik in Bethlehem. Toch probeert de gemeente Bethlehem het elk jaar weer een beetje anders te doen. Ook nu is dat weer gelukt. En hoe.

Het aanfloepen van de verlichting in de kerstboom op het Kribbeplein brengt elk jaar duizenden op de been. Het verschil dit jaar is echter dat de lichtjes niet in november, maar op de eerste zaterdag van december gingen branden. De bedoeling is dat dat een gewoonte wordt.

Kerstmarkt

Wat ook anders is, is dat er de kerstmarkt in de Ster Straat wordt gehouden. De Ster Straat staat –samen met de Geboortebasiliek– op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Op deze wijze hoopt het gemeentebestuur de aandacht te vestigen op de cultuur en historie van Bethlehem, waarvan in deze straat veel te zien is.

Dit jaar worden er rond Kerst minder toeristen in Bethlehem verwacht. Dat heeft te maken met de oorlog eerder dit jaar tussen Israël en Hamas in Gaza, de daaropvolgende terreuraanslagen en botsingen tussen Palestijnen en Israëlische veiligheidstroepen.

Wat in de Geboortestad vooral opvalt, is dat Kerst samengaat met politiek. Het is op zich normaal dat Israëliërs en Palestijnen religie en politiek vermengen. Maar dit jaar doen ze dat in Bethlehem erger dan in andere jaren.

Wie rondloopt op het Kribbeplein ziet dat er op het podium een meterslang doek hangt met de woorden:  “Alles wat ik wil met Kerst is recht.” De kerstboom is dit jaar opgetuigd met ballen in de kleuren van de Palestijnse vlag. “Dit was tenslotte een moeilijk jaar voor de Palestijnen”, aldus een persvoorlichter, die vervolgens uithaalt naar Israël, terwijl Hamas in de Gazastrook buiten schot blijft. Eerder dit jaar bestookte Hamas Israël met raketten.

Belegerd

Burgemeester Vera Babun van Bethlehem meldde in haar kerstboodschap dat de stad door een muur is omgeven en van alle kanten „is belegerd.” Inwoners van Bethlehem kijken naar de wereld, in de hoop dat deze helpt vrede te creëren.

Het is duidelijk dat de organisatoren van Kerst in Bethlehem proberen de steun voor de Palestijnse zaak te vergroten onder de buitenlanders die deze dagen komen.

Dat gebeurt op een moment dat de Palestijnse regering van Mahmud Abbas stappen onderneemt om erkenning van andere landen te krijgen voor Palestina. „We willen de toeristen laten zien dat Bethlehem hen nodig heeft”, aldus de persvoorlichter.

Dit is echter overtrokken. Iedereen weet inmiddels wel dat er een conflict is tussen Israël en de Palestijnen. En wie het nog niet wist, heeft dat met eigen ogen kunnen zien bij het passeren van de barrière die Jeruzalem van Bethlehem scheidt.

Maar voor een oplossing van het conflict zijn concessies van twee partijen nodig, en niet van één, zoals in Bethlehem wordt gesuggereerd.

Israël Ingezoomd: elke zaterdag commentaar in Rd.nl op gebeurtenissen in Israël en omgeving vanuit Jeruzalem. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close