Topdrukte voor christenen in Bethlehem rond Kerst

Jemima manager Lana Zoughbei. Foto: © Alfred Muller
Jemima manager Lana Zoughbei. Foto: © Alfred Muller

Voor de christenen in Bethlehem en omgeving zijn dit drukke dagen. De interim manager Lana Zoughbei van het Jemima huis in Beit Jala en ds. Alex Awad van het Bethlehem Bijbelcollege kunnen daarover meepraten.

Lana Zoughbei is niet alleen verantwoordelijk voor Jemima, maar ook thuis moeten er allerlei dingen worden geregeld. Jemima vangt met support van Nederlandse christenen gehandicapte kinderen op.

Ze heeft daar de handen vol met het organiseren van kerstevenementen. Op kerstavond is er een feest  met  een kerstvertelling, kerstliederen en gebed. Tenslotte spelen de kinderen het verhaal na. “Ze begrijpen het verhaal dan beter,” vertelt ze in haar kantoor op de hoogste verdieping. Tijdens Nieuwjaar volgt er een barbecue.

Sterstraat, Bethlehem. Foto: © Alfred Muller
Sterstraat, Bethlehem. Foto: © Alfred Muller

In Jemima wonen op het ogenblik 24 kinderen, terwijl de medewerkers op het dagverblijf circa 20 andere gehandicapten opvangen. Verder begeleiden ze een aantal kinderen thuis. Voor alle kinderen geldt dat ze cadeautjes krijgen.

Verder zal Lana Zoughbei de familie bezoeken, zoals de gewoonte is onder Palestijnse christenen. In totaal moet ze dertig visites afleggen aan ooms, tantes, neven en nichten en noem maar op. Ze brengen ook allemaal nog een tegenbezoek aan haar, haar man en twee zoontjes. Ook is het de gewoonte dat nabije familieleden wat geld in de hand gedrukt wordt. “Het is een dure en drukke tijd”, zegt Zoughbei.

Geen gebrek aan werk

Ds. Alex Awad, de directeur van de hulpverleningsorganisatie Shepherd Society, decaan aan het Bethlehem Bijbelcollege en voorganger van de Baptistenkerk in Oost-Jeruzalem, heeft deze dagen ook geen gebrek aan werk.

Deze vrijdag bood de Shepherd Society in samenwerking met het Bethlehem Bijbelcollege een kerstmaaltijd aan aan duizend burgers, waarvan de meesten christenen zijn en enkele moslims. Evangelische kerken in Bethlehem hebben namen doorgegeven. “Ik verkondig tijdens deze bijeenkomst het evangelie”, zegt Awad.

Ds Alex Awad
Ds. Alex Awad tijdens een les homiletiek. Foto: © Alfred Muller

Zijn hulporganisatie deelt verder 350 kerstpakketten met voedsel aan Palestijnen die het nodig hebben. Predikanten geven namen door.

Druk jaar 

Awad heeft al een druk jaar achter de rug. In totaal heeft de Shepherd Society zes reizen georganiseerd naar Jordanië voor studenten van het Bethlehem Bijbelcollege en leden van de evangelische kerken. Ze hebben daar etenswaren en andere goederen uitgedeeld aan Syrische en Jordaanse vluchtelingen. “Maar het belangrijkste was dat we bij elk gezin tijd doorbrachten en luisterden naar de verhalen. Voor de meesten van ons gold dat we meer zegen ontvingen dan dat we gaven.”

Een groep ging naar Amman om voornamelijk Iraakse christenen te bezoeken en de andere naar Mafraq, waar vooral Syrische moslims zijn. Awad vertelt dat de Alliantie kerk in Mafraq vooraan staat bij de hulpverlening aan zowel moslims als christenen. “De kerkleden kunnen dat doen dankzij de hulp die ze ontvangen van kerken wereldwijd. Op deze wijze wordt christelijke liefde zichtbaar.”

De koningen - houtsnijwerk te koop in de shop van BBC. Foto: © Alfred Muller
De koningen – houtsnijwerk te koop in de shop van BBC. Foto: © Alfred Muller

Ook is de Shepherd Society actief in de Gazastrook. Daar vielen deze zomer veel slachtoffers bij de oorlog tussen Israël en Hamas. Het team probeert hulp te geven die andere organisaties niet geven. Het laat bijvoorbeeld elektriciteit aanleggen naar waterreservoirs op daken, zodat het water ook elektrisch verwarmd kan worden. “Voor een gezin, waarvan alle geiten en schapen werden gedood in de oorlog, hebben we lammeren en geiten gekocht.”

Satelliet

Het mediadepartement van het Bethlehem Bijbelcollege – met 15 studenten – neemt de kerstbijeenkomsten op. Deze zullen via de satelliet te zien op Al Hayat TV en Sat-7.

Studenten mediadepartement. Foto: © Alfred Muller
Studenten mediadepartement. Foto: © Alfred Muller

Het Bethlehem Bijbelcollege telt zo’n 170 studenten, inclusief de studenten die een programma volgen via de Evangelische Bijbelschool in Nazareth. Deze studenten wonen overigens niet alleen in Nazareth maar ook elders in Israël.  Verder volgen enkele studenten in Gaza lessen via een Skypeverbinding.

Awad hoopt midden volgend jaar met pensioen te gaan en naar Amerika te vertrekken. Zijn vrouw Brenda is Amerikaanse en ze zijn van plan hun pensioenjaren in Amerika door te brengen. Hij arriveerde in 1979, maar was gedwongen zeven jaar naar Amerika terug te gaan vanwege visaproblemen. De Awad familie komt oorspronkelijk uit Jeruzalem.

Een verkorte versie van dit artikel verscheen eerder ook in RD.nl

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close